flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Необхідно виробити спільні шляхи судового вирішення питань щодо обмеження розміру пенсій – голова КАС ВС Михайло Смокович

14 грудня 2021, 14:37

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович і судді цього суду Ігор Дашутін та Володимир Соколов узяли участь у семінарі «Обмеження розміру пенсій: спірні питання та шляхи їх вирішення», організованому для суддів Другого апеляційного адміністративного суду, Дніпропетровського, Запорізького, Полтавського, Сумського, Харківського окружних адміністративних судів. Захід відбувся на базі Сумського окружного адміністративного суду 9 грудня 2021 року.

Михайло Смокович поінформував, що на розгляді КАС ВС протягом січня – листопада 2021 року перебувало, зокрема, понад 3700 справ щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з яких розглянуто 2660. Справ щодо осіб, звільнених із публічної служби, до КАС ВС надійшло більше 1200, з них розглянуто 887, а спорів щодо громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 323, з них розглянуто 231.

Доповідач зазначив, що суддям потрібно виробити спільні шляхи судового вирішення проблемних питань, пов’язаних з обмеженням розміру пенсій. Одним із дієвих способів є зразкові рішення.

Він нагадав про зразкові рішення, які набрали законної сили у 2020 – 2021 роках, зокрема про право на перерахунок пенсії у зв′язку з підвищенням заробітної плати працівникам органів прокуратури (справа № 560/2120/20) та ін. Правові позиції Верховного Суду, викладені у зразкових справах щодо соціальних спорів, засвідчують наявність законодавчих колізій у правовому регулюванні соціальних виплат та намагання держави так чи інакше зменшити розміри і види соціальних виплат, що призводить до суттєвого зниження рівня соціального забезпечення певних категорій громадян.

Після завершення основних виступів учасники заходу під час дискусії обговорили й інші нагальні питання щодо: тотального недофінансування судової влади, що має наслідком, зокрема, неналежний рівень оплати праці працівників апаратів судів, а отже високопрофесійних кадрів з їх штату; проблемних аспектів добору суддів; комунікації адміністративних судів з Верховним Судом; забезпечення єдності судової практики.

Фото надане Сумським окружним адміністративним судом