flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники апарату ВС обговорили перспективи поліпшення правового забезпечення статусу помічника судді в Україні

16 грудня 2021, 11:58

13 грудня 2021 року відбувся круглий стіл з міжнародним експертом Ради Європи щодо аналізу нормативно-правового регулювання статусу помічника судді в Україні, участь у якому взяли керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка, начальники управлінь забезпечення роботи судових палат ВС, помічники суддів та консультанти Верховного Суду. Модерувала захід менеджерка проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» Ірина Кушнір.

За її словами, оскільки назріла нагальна потреба розвитку законодавства щодо правового забезпечення статусу помічника судді в Україні та підвищення ефективності його роботи, проєкт Ради Європи вирішив залучити фахового експерта в цій сфері Марину Наумовську-Мілевську, колишню заступницю міністра юстиції в Македонії, експерта з судових реформ у різних державах для підготовки відповідних рекомендацій з огляду на практику в європейських державах та міжнародні стандарти.

Експертка зауважила, що питання розроблення стандартів діяльності помічників суддів тривалий час залишалося поза увагою Ради Європи, цими питаннями почали опікуватися лише у 2018–2019 роках. Висновок № 22 Консультативної ради європейських суддів про роль помічників суддів був прийнятий 7 листопада 2019 року.

«Оскільки всі країни мають різні правові та судові системи, неможливо запропонувати уніфіковану модель діяльності помічника судді, яку можна скопіювати і застосувати в тій чи іншій державі – роль, завдання, відповідальність помічників суддів треба буде пристосовувати до відповідного правового середовища, традицій та світогляду», – зазначила Марина Наумовська-Мілевська.

Помічник судді Верховного Суду Алла Радзівілл зосередилася на проблемах помічників суддів найвищої інстанції, рішення якої є остаточними та оскарженню не підлягають. «Відповідальність помічника судді при підготовці такого судового рішення є надзвичайно високою, на помічника покладено виконання особливо важливих високоінтелектуальних завдань, пов’язаних з аналітикою, дослідженням та вивченням законодавства, судової практики та правих позицій не тільки Верховного Суду, а й Європейського суду з прав людини», – наголосила вона.

Спікерка повідомила, що Асоціація помічників суддів України та ініціативна група помічників суддів ВС підготували зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Ці зміни спрямовані на усунення дискримінаційних норм щодо статусу помічника судді. Зокрема, передбачається збільшити термін щорічної основної відпустки помічників суддів до 30 днів. Крім того, за кожний рік роботи на посаді помічника судді після досягнення п’ятирічного стажу пропонується надати один календарний день щорічної додаткової оплачуваної відпустки або помічникам суддів, які мають стаж роботи 10 і більше років, надати додаткову оплачувану відпустку тривалістю 15 календарних днів. Також пропонується прив’язати посадовий оклад помічника судді до суддівської винагороди та надати преференції при проходженні конкурсу на зайняття вакантної посади судді.

За результатами заходу, аналізу національного законодавства, теперішніх викликів професії та європейських моделей міжнародний експерт підготує та презентує рекомендації щодо поліпшення правового забезпечення статусу помічника судді в Україні.