flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом (за період із 6 по 10 грудня 2021 року)

16 грудня 2021, 10:21

7 грудня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розглянув справу, у якій підприємство оскаржило витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, наданий структурним підрозділом обласного департаменту Держгеокадастру.

Позивач доводив, що відповідач не застосував вплив локального фактора «знаходження земельної ділянки в санітарно-захисній зоні» щодо території, на якій розташовано виробничо-складські приміщення та офіс із прибудовою, що призводить до зайвих витрат орендної плати позивача в розмірі 127 272,00 грн на рік.

Верховний Суд погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій, які відмовили в задоволенні позовних вимог, з огляду на таке.

Вихідними даними для обчислення коефіцієнта впливу локальних факторів є, зокрема, генеральні плани населених пунктів. У генеральному плані міста не зазначені дані, які були б підставою для застосування бажаного локального фактора.

(Постанова КАС ВС від 7 грудня 2021 року у справі № 808/423/18)

8 грудня Касаційний цивільний суд у складі ВС розглянув справу про повернення боргу за договором оренди нежитлового приміщення.

Орендар та орендодавець уклали угоду про припинення дії договору оренди, однак на той момент накопичилася заборгованість з орендної плати, і орендодавець просив суд стягнути її з орендаря.

Суд першої інстанції задовольнив позов, апеляційний суд змінив попереднє рішення в частині суми стягнутого боргу.

КЦС ВС підтвердив право позивача на стягнення коштів, однак змінив мотивувальну частину рішень судів першої та апеляційної інстанцій.

Касаційний суд погодився з доводами відповідача, що договір оренди підлягав нотаріальному посвідченню, відповідним чином він завірений не був, а тому є нікчемним.

Водночас якщо договір оренди нікчемний, то майно відповідачем було набуте безпідставно, і відповідно до ст. 1212 ЦК України позивач має право на відшкодування шкоди за користування чужим майном.

(Постанова КЦС ВС від 8 грудня 2021 року у справі № 759/9443/17)