flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олександра Яновська розповіла про важливу роль експертів у кримінальному провадженні

15 грудня 2021, 16:56

15 грудня 2021 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександра Яновська взяла участь у III Щорічній міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні питання судової експертології, криміналістики та кримінального процесу», яка була організована Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз.

У вітальному слові Олександра Яновська зазначила, що питання, які стосуються судової експертології, криміналістики та кримінального процесу, є важливими для ефективної роботи судів.

За її словами, сьогодні суди працюють у надзвичайно складних умовах у зв’язку з пандемією COVID-19, постійним реформуванням судової системи, з пошуком відповідей на запитання про те, яким чином можна забезпечити безперебійну роботу судів, коли в судовій системі відчувається дефіцит кадрів, та як забезпечити ефективну роботу самих суддів, їхню незалежність, об’єктивність і неупередженість.

«У таких непростих умовах важливо забезпечити людям право на справедливий суд. Оперативність проведення досудового розслідування, підтвердження чи спростування фактів і обставин, що мають значення для кримінального провадження, своєчасність та результативність судового розгляду справи часто залежить, зокрема, й від того, наскільки якісно працює експерт, який надає висновок, наскільки, не тільки нормативно, а й реально, захищені його статус та гарантії, чи забезпечені експертні установи кадрами», – наголосила суддя ККС ВС.

Участь у конференції взяли представники понад 20 країн світу. Вони обговорили питання теорії і практики судової експертизи, криміналістики і кримінального процесу, теоретико-прикладні проблеми криміналістичної, інженерно-технічної, економічної, товарознавчої, мистецтвознавчої, психологічної, судово-медичної, молекулярно-генетичної, військової, екологічної експертиз та ін.