flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович розповів про судовий захист прав людини і незалежність суду

15 грудня 2021, 14:48

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у І-й Всеукраїнській науково-практичній конференції «Забезпечення прав людини: національний та міжнародний виміри», яка відбулася 10 грудня 2021 року.

Вітаючи учасників заходу, Михайло Смокович наголосив, що питання у сфері забезпечення прав людини потребують всебічного вивчення, наукового аналізу та фахового вирішення.

Доповідач зазначив, що за міжнародним правом незалежність судової влади та суддів кореспондує вимогам принципу верховенства права й забезпечується в інтересах осіб, які прагнуть та очікують неупередженого правосуддя.

Михайло Смокович зауважив, що в правовій державі влада поважає суд, судову гілку влади як рівнозначну законодавчій та виконавчій, і в жодному разі не тисне на неї. Незалежність суду є конституційним принципом організації та функціонування судів, а також професійної діяльності суддів, які при здійсненні правосуддя підкоряються лише закону. Конституційний принцип незалежності суддів забезпечує базову і фактично незамінну роль судової влади в механізмі захисту прав і свобод людини й громадянина та є запорукою реалізації права на судовий захист, передбаченого ч. 1 ст. 55 Основного Закону України.

Голова КАС ВС також розповів, що адміністративні суди наразі отримують значне навантаження щодо розгляду і вирішення судових справ. Так, він поінформував, що з 2017 року на розгляді КАС ВС перебувало понад 190 тис справ і матеріалів. Наприклад, зараз у судовій палаті з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС на розгляді 4835 справ і матеріалів, при цьому протягом 2021 року до Суду вже надійшло 5102 матеріали із соціальних питань. Михайло Смокович зауважив, що динаміка збільшення звернень до суду свідчить про погіршення соціального захисту громадян.

Згідно з практикою КАС ВС здебільшого соціальні справи стосуються різних соціальних виплат, їх перерахунку, донарахування тощо, є і немало звернень до суду, зумовлених законодавчими змінами. Свого часу лише Закон України «Про соціальний захист дітей війни» зумовив заявлення до адмінсудів понад 4 млн 500 тис клопотань, предметом яких стали питання соціальних виплат.

Михайло Смокович ознайомив учасників заходу з висновками ВС у зразкових справах, які стосувалися захисту соціальних прав громадян. Зокрема, звернув увагу на позицію суду щодо нарахування й виплати інвалідам війни разової грошової допомоги відповідно до ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також на справу, у якій предметом спору було право на обчислення пенсії відповідно до ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Доповідач також зауважив, що правові позиції ВС, викладені в зразкових справах, засвідчують наявність законодавчих колізій у правовому регулюванні соціальних виплат, намагання держави так чи інакше зменшити розміри і види соціальних виплат, що призводить до суттєвого зниження рівня соціального забезпечення певних категорій громадян, функціональне недоопрацювання уряду щодо формування механізму нарахування чи перерахунку соціальних виплат.

За словами Михайла Смоковича, Верховний Суд, обстоюючи свої правові позиції в соціальних спорах, концептуально виходить із того, що норми Конституції України є нормами прямої дії, закони та інші нормативно-правові акти мають відповідати не тільки «букві», а й «духу» Конституції України, тому повинні відповідати їй і за змістом, і за сутністю.