flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся третій семінар щодо застосування інструментів Гаазької конференції з міжнародного приватного права

14 грудня 2021, 15:35

10 грудня  2021 року відбувся третій і завершальний семінар із серії заходів щодо підвищення ефективності застосування інструментів Гаазької конференції з міжнародного приватного права, організованих спільно Верховним Судом, Постійним бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права та проєктом ЄС «Право-Justice».

Він був присвячений застосуванню Гаазької конвенції про угоди про вибір суду 2005 року, ратифікованої Україною в червні 2021 року, і Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах 2019 року, яка підписана Україною в березні 2020 року і перебуває на фінальній стадії ратифікації у Верховній Раді України.

Модератором заходу був заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи – начальник правового управління (IV) Верховного Суду Михайло Шумило.

У вітальному слові голова Касаційного цивільного суду у складі ВС Борис Гулько зазначив, що це нові для України конвенції й напрацювання відповідної судової практики у нас ще попереду. Водночас він наголосив на важливості заходу, оскільки учасники семінару почують представників Постійного бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права, що дасть можливість зрозуміти ідеологію, мету і значення цих конвенцій, щоб не допустити в майбутньому помилок під час їх застосування. Також голова КЦС ВС зауважив, що обговорювані конвенції мають між’юрисдикційне значення, оскільки сфера їхньої дії поширюється як на цивільні, так і на комерційні спори, тому до участі в заході були запрошені судді цивільної та господарської юрисдикції, що, безсумнівно, сприятиме єдності та сталості судової практики в майбутньому.

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант зауважила про важливість співпраці проєкту з Верховним Судом у цій сфері, назвала її плідною, ефективною та цікавою. Також вона висловила задоволення від співпраці з Постійним бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права. «Ця серія семінарів дуже цікава й корисна для всіх наших українських колег», – сказала вона. Крім того, Анна Адамська-Галлант поінформувала, що проєкт уже почав роботу щодо організації конференції, на якій можна буде в широкому колі обговорити порушені на семінарах питання.

Перший секретар Постійного бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права Жоао Рібейру-Бідауї  подякував за те, що Україна займає проактивну позицію та цікавиться особливостями застосування обговорюваних конвенцій. «Конвенції – це та база, яка сприяє на міжнародному рівні посиленню правової визначеності, доступу до правосуддя, а також можливостям виконання судових рішень, ухвалених в інших країнах», – сказав він.

Також Жоао Рібейру-Бідауї  зауважив, що робота над зазначеними конвенціями велася дуже довго, перші спроби певним чином уніфікувати цю галузь міжнародного права зроблені ще 150 років тому. Він сказав, що згадані конвенції, особливо конвенція 2019 року, сьогодні є відносно новим інструментом, тому саме на суддів покладається важливе завдання напрацювати судову практику, завдяки якій конвенції стануть дійсно дієвим інструментом і будуть застосовуватися представниками судової влади усіх країн-підписантів в уніфікованій і узгодженій манері.

Далі  Жоао Рібейру-Бідауї виступив із доповіддю на тему «Гаазька система транснаціонального цивільного або господарського судочинства».

Він розповів, що до Гаазької конвенції про угоди про вибір суду 2005 року на сьогодні долучилися 32 договірні сторони (в тому числі ЄС). З одного боку, це не так багато, з другого – її учасниками стали США та Китай. Доповідач звернув увагу, що на приєднання цих країн до деяких інших конвенцій чекали понад 10 років. «Тому мені здається, що факт підписання цими країнами Конвенції 2005 року – це хороший знак», – сказав доповідач. 

Щодо Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах 2019 року, то до неї приєдналися п’ять договірних сторін, очікується, що найближчим часом Конвенція буде ратифікована ЄС. Також доповідач зазначив, що в багатьох країнах триває обговорення щодо приєднання до цієї угоди на рівні урядів, парламентів.  

Старша юристка Гаазької конференції з міжнародного приватного права Нінг Жао виступила з доповіддю на тему «Дія Гаазьких конвенцій 2005 року і 2019 року та роль суддів».

Вона коротко розповіла про історію двох конвенцій, а також пояснила співвідношення між ними, розповіла, яким чином конвенції застосовуються та яку роль відіграють судді в їх застосуванні. Зокрема, доповідачка зауважила, що Конвенція про судові рішення доповнює Конвенцію про вибір суду, вони мають деякі спільні цілі, в тому числі розширення доступу до правосуддя, сприяння міжнародній торгівлі та інвестиціям, правову визначеність і передбачуваність тощо. Положення цих конвенцій багато в чому наближені, а відмінності існують з обґрунтованих причин.

Нінг Жао розповіла про сферу застосування Гаазької конвенції про угоди про вибір суду 2005 року та зазначила, що чіткий, простий і передбачуваний механізм, встановлений Конвенцією, сприяє становленню потужної та ефективної правової бази щодо транскордонної торгівлі й інвестицій. Також вона навела деякі приклади застосування Конвенції (див. презентацію).

Щодо Конвенції про виконання рішень Нінг Жао зазначила, що вона встановлює спільні рамкові положення для визнання та виконання рішень на міжнародному рівні, надає комплекс загальноприйнятих норм для визнання та виконання судових рішень у міжнародних юрисдикціях, є додатковим документом до Конвенції про вибір суду 2005 року.

Жоао Рібейру-Бідауї  виступив також із доповіддю «Гнучкість Гаазької конвенції 2019 року, її перспективи на майбутнє». Після виступу Михайло Шумило запитав, на якій стадії зараз підписання і ратифікація цієї Конвенції Європейським Союзом, оскільки це дуже важливе для України питання. Доповідач поінформував, що Європейська комісія передала відповідну пропозицію Європейській раді, яка на одному з найближчих засідань прийме рішення, і документи передадуть до Європейського парламенту. Жоао Рібейру-Бідауї  зазначив, що в ЄС є сильна політична воля щодо прийняття цієї Конвенції, тому він сподівається, що в першому кварталі наступного року буде остаточне рішення і ЄС стане договірною стороною Конвенції, яка набере чинності з 2023 року.

Також на заході своїми враженнями від серії семінарів поділився національний експерт проєкту ЄС «Право-Justice» завідувач кафедри міжнародного приватного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Калакура.

Він виступив із доповіддю «Гаазькі конвенції та їх вплив на розвиток міжнародного приватного права в Україні: погляд з середини», в якій зазначив основні віхи історії становлення міжнародного приватного права в Україні. Крім цього, вчений зауважив, що семінари передусім були спрямовані на суддів, але подякував, що доступ до матеріалів надано і академічній, і адвокатській спільнотам.

Підсумовуючи, Михайло Шумило зазначив, що завершення серії семінарів не означає, що припиняється співпраця Верховного Суду із Постійним бюро Гаазької конференції з міжнародного приватного права, а навпаки, проведені семінари є початком тісної та плідної співпраці щодо застосування гаазьких конвенцій. На прощання він сказав, що сьогодні ми ставимо не «крапку», а тільки «кому» у процесі підвищення ефективності застосування інструментів Гаазької конференції з міжнародного приватного права і вже починаємо працювати над підготовкою конференції щодо цієї проблематики.  

Із презентацією  Жоао Рібейру-Бідауї  можна ознайомитися за посиланням.

Із презентацією  Нінг Жао можна ознайомитися за посиланням