flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон про медіацію дасть змогу помирити сторони, підвищити довіру до суддів і зменшити навантаження на них – Н. Стефанів

10 грудня 2021, 10:12

9 грудня 2021 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у прессніданку «Закон про медіацію ухвалено: як ефективно його імплементувати?», який був організований проєктом ЄС «Право-Justice».

Надія Стефанів наголосила на важливості прийняття Закону України «Про медіацію», дія якого поширюється на суспільні відносини, пов’язані з проведенням медіації з метою запобігання виникненню конфліктів (спорів) у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях, для примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

«Ухвалення закону про медіацію – вагомий крок для впровадження медіації, зокрема, у кримінальному провадженні. Завдяки ефективній реалізації положень цього закону вдасться зменшити навантаження на суддів, досягти порозуміння між сторонами, помирити їх та підвищити довіру до суду», – наголосила суддя ККС ВС.

Спікерка нагадала, що у Верховному Суді створена Координаційна рада щодо впровадження відновного правосуддя в Україні, яку вона очолює. А однією з найпоширеніших форм реалізації відновного правосуддя є саме медіація. Тому Закон України «Про медіацію» відкриває шлях для реалізації напрацювань Координаційної ради, зокрема тих, які стосуються внесення змін до КК України та КПК України.

Надія Стефанів зауважила, що відповідно до положень КПК України потерпілий має право примиритися з підозрюваним, обвинуваченим і укласти угоду про примирення. У передбачених законом України про кримінальну відповідальність та КПК України випадках примирення є підставою для закриття кримінального провадження. Але, незважаючи на існування таких процесуальних механізмів, сьогодні немає норм, які б сприяли більш ефективному використанню медіації в кримінальних провадженнях.

За словами доповідачки, нині є необхідність легалізувати роль медіатора у кримінальному процесі. Тобто закріпити статус медіатора у ст. 3 КПК України, а в ч. 1 ст. 469 цього Кодексу додати медіатора до кола осіб, за допомогою яких потерпілий, підозрюваний або обвинувачений можуть досягти домовленості стосовно угоди про примирення.

Крім того, внесення змін і доповнень потребують положення щодо підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності, щодо обставин, які пом’якшують покарання.

«На мою думку, інструменти медіації можуть застосовуватися і на стадії досудового розслідування, і на стадії судового провадження – особливо під час розгляду кримінальних проваджень у судах першої інстанції», – сказала Надія Стефанів.

Учасники заходу обговорили питання забезпечення якісної імплементації Закону України «Про медіацію», наступні кроки Уряду після прийняття цього Закону, інтеграції медіації в систему безоплатної правової допомоги, а також про роль суду в популяризації використання медіації.