flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом (за період із 29 листопада по 3 грудня 2021 року)

09 грудня 2021, 10:15

29 листопада 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розглянув справу за позовом ТОВ «БЦ-ВЕСТА», яке просило зобов’язати Управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації виключити Палац праці з Переліку щойновиявлених об’єктів культурної спадщини та зобов’язати Міністерство культури України утриматися від внесення цього об’єкта до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Позивач доводив, що відповідач використав назву «Палац праці», однак за інформацією Державного реєстру прав на нерухоме майно вказаний об’єкт обліковується як «Палац культури ім. Ілліча».

Колегія суддів не прийняла доводів позивача щодо невідповідності назви об’єкта нерухомого майна, оскільки за всю історію проєктування та існування будівлі її назва змінювалася кілька разів.

Споруда, зведена архітектором О. Л. Красносельським, значною мірою зберегла свою форму, матеріально-технічну структуру, історичні нашарування, є найбільшим об’єктом забудови у стилі конструктивізму в м. Дніпрі та єдиним видатним зразком будівель нового громадсько-культурного призначення на Придніпров’ї.

Верховний Суд погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій, які відмовили в задоволенні позовних вимог, оскільки дії відповідачів вчинені відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» і Порядку обліку об’єктів культурної спадщини.

(Постанова КАС ВС від 29 листопада 2021 року у справі № 826/17522/17)