flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС Наталія Антонюк разом із суддями ВАКС обговорила особливості кримінального процесу при розгляді справ ВАКС

08 грудня 2021, 15:07

Секретар Першої судової палати ККС ВС Наталія Антонюк взяла участь у засіданні круглого столу з особливостей кримінального процесу при розгляді справ Вищим антикорупційним судом. Захід організовано в рамках реалізації спільного проєкту ВАКС та Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Підтримка розвитку інституційної спроможності Вищого антикорупційного суду».

Під час цього круглого столу судді обговорили низку питань, які стосуються строків досудового розслідування, у контексті якого Наталія Антонюк наголосила на правових позиціях суду касаційної інстанції.

Так, у постанові колегії суддів Першої судової палати ККС ВС від 21 вересня 2021 року у справі № 756/6018/20 (провадження № 51-3832км21) зазначено про те, що формальна наявність у матеріалах кримінального провадження запиту прокурора, прийнятого в порядку ч. 6 ст. 290 КПК України, не зумовлює зупинення перебігу строку досудового розслідування у разі відсутності доказів його направлення чи вручення стороні захисту.

Важливий висновок міститься і в постанові колегії суддів Третьої судової палати ККС від 17 лютого 2021 року у справі № 344/6630/17 (провадження № 51‑4852км20) щодо закінчення досудового розслідування. Зокрема, Верховний Суд констатував, що закон пов’язує закінчення досудового розслідування з ухваленням процесуального рішення – постанови про закриття кримінального провадження, або вчиненням комплексу процесуальних дій, пов’язаних з направленням до суду обвинувального акта чи відповідного клопотання. У § 1 гл. 24 КПК України розкриваються відповідні форми закінчення досудового розслідування.

Також у цій постанові наголошено, що, за загальним правилом, слідчі (розшукові) дії, негласні слідчі (розшукові) дії можуть проводитися лише в розпочатому кримінальному провадженні, відомості про яке занесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та не можуть проводитися після закінчення строків досудового розслідування. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими (ч. 3 ст. 214, ч. 8 ст. 223, ст. 219 КПК України).

Окрім цього, колегія суддів у зазначеній постанові зробила висновок, що закон містить поняття «завершення» як проміжний етап досудового розслідування. Досудове розслідування, яке має наслідком звернення до суду з обвинувальним актом або з клопотанням про застосування примусових заходів, має три ключові віхи: початок – визначається внесенням відомостей до ЄРДР; завершення – пов’язується з фактом відкриття матеріалів досудового розслідування підозрюваному, його захиснику, законному представнику, захиснику особи та іншим особам відповідно до положень ст. 290 КПК України; закінчення – фіксується направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру. Тобто кінцевим моментом строку досудового розслідування є його закінчення, як це передбачено у ст. 219 КПК України, та не має точок дотику із завершенням досудового розслідування. До цього слід додати, що законодавчі обмеження на проведення слідчих (розшукових) дій «прив’язані» саме до закінчення, а не до завершення досудового розслідування.

Наталія Антонюк наголосила також на необхідності правильного визначення темпорального відліку строку досудового розслідування, у зв’язку з чим акцентувала на висновку, відповідно до якого період з моменту повідомлення сторони захисту про завершення досудового розслідування у порядку, визначеному ст. 290 КПК України, та відкриття матеріалів провадження для ознайомлення у строки досудового розслідування не включається. Проте факт завершення досудового розслідування має бути належно підтверджений, як і факт повідомлення цієї інформації стороні захисту. Тобто у строк досудового розслідування не включається весь період часу з моменту направлення або безпосереднього вручення такого повідомлення стороні захисту про завершення досудового розслідування до моменту закінчення ознайомлення цієї сторони з матеріалами досудового розслідування. Про це йдеться у постанові колегії суддів Першої судової палати ККС ВС від 28 вересня 2021 року у справі № 758/12538/20 (провадження № 51-3811км21).  

Доповідачка звернула увагу й на висновок, який сформульовано у постанові колегії суддів Третьої судової палати ККС від 15 вересня 2021 року у справі № 711/3111/19 (провадження № 51-2890км19), згідно з яким кінцевим моментом строку досудового розслідування є його закінчення, яке, як етап кримінального провадження, законодавець пов’язує у часі зі зверненням з обвинувальним актом до суду (його фактичним направленням).