flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано керівництво ККС ВС: судді вдруге довірили посаду голови суду С. Кравченку, а заступника – В. Щепоткіній

26 листопада 2021, 17:07

26 листопада 2021 року збори суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду вирішили низку кадрових питань, пов’язаних, зокрема, із завершенням передбаченого законом чотирирічного строку перебування голови ККС ВС, його заступника та секретаря Другої судової палати на посадах. До того ж виникла необхідність заповнити вакантну посаду секретаря Першої судової палати, оскільки Василь Огурецький, який очолював палату, 2 вересня 2021 року пішов у відставку.

Першим розглядалося питання щодо обрання голови Касаційного кримінального суду. Єдиним претендентом на цю посаду був Станіслав Кравченко.

У своїй передвиборній промові Станіслав Кравченко розповів про те, чого вдалося досягти за останні чотири роки завдяки згуртованій та ефективній роботі суддів касаційного суду і працівників апарату.

За словами Станіслава Кравченка, за чотири роки Касаційний кримінальний суд розглянув 36 831 провадження та процесуальне звернення. Об'єднана палата ККС ВС ухвалила за цей час 58 судових рішень, кожне з яких містить чітку правову позицію – висновок щодо застосування певної норми матеріального чи процесуального права. Саме такі рішення ОП ККС скеровують судову практику в єдине русло.

Доповідач також розповів про кадрові та фінансові виклики, з якими довелося стикатися протягом чотирьох років, про законопроєктну діяльність, у якій брав участь ККС ВС, про ефективне надання методичної допомоги судам першої та апеляційної інстанцій і представництво касаційного суду в інших органах влади.

Що стосується планів на майбутнє, зауважив Станіслав Кравченко, то основним завданням залишається спрямування практики в єдине русло. Особливо актуальна необхідність запровадження механізмів щодо забезпечення єдності судової практики у тих питаннях, які не є предметом касаційного перегляду (зокрема йдеться про ухвали слідчих суддів, справи про адміністративні правопорушення).

«Пишаюся нашим колективом і тим, що протягом чотирьох років очолював Касаційний кримінальний суд», – наголосив Станіслав Кравченко. Він подякував колегам за довіру і висловив упевненість, що спільними зусиллями вдасться вирішити всі нагальні питання та досягти поставлених цілей.

За результатами таємного голосування кандидатуру Станіслава Кравченка підтримало 35 суддів із 37.

Судді Першої судової палати ККС ВС проголосували за обрання секретарем палати Наталії Антонюк, а судді Другої судової палати обрали секретарем на другий строк Валентину Щепоткіну.

Крім того, за результатами таємного голосування Валентина  Щепоткіна отримала підтримку 35 суддів і вдруге поспіль обійняла посаду заступника голови ККС ВС.

Суддями-спікерами строком на три роки обрані Олександра Яновська, Світлана Яковлєва та Сергій Фомін.

На зборах суддів ККС ВС визначили й постійні колегії суддів і резервних до них суддів у Першій, Другій та Третій судових палатах ККС ВС, до ОП ККС ВС обрали Наталію Антонюк.

Під час зборів також висунуто як кандидатів для обрання делегатами на ХІХ позачерговий з’їзд суддів України В’ячеслава Маринича, Віктора Остапука  та Сергія Стороженка.