flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС стали спікерами VIІ Форуму з конкурсного права

23 листопада 2021, 17:36

19 листопада 2021 року Асоціація правників України за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice» уже традиційно провела VIІ Форум з конкурсного права, присвячений питанням удосконалення законодавства, практичним аспектам норм Кодексу України з процедур банкрутства і трендам розвитку галузі.

Доповідачами й учасниками форуму стали судді господарської юрисдикції, представники Міністерства юстиції України та банківської спільноти, народні депутати України, арбітражні керуючі й приватні виконавці, керівники профільних юридичних фірм та адвокатських об’єднань.

Спікером панельної дискусії «Банкрутство. Реформа, яка ніколи не закінчується» став секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк. Так, серед сучасних тенденцій правозастосування у сфері банкрутства він виділив такі: субсидіарна і солідарна відповідальність; визнання недійсними правочинів у межах справи про банкрутство; відновлення платоспроможності фізичних осіб; санація боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; продаж майна у процедурах банкрутства. Також суддя КГС ВС акцентував на зменшенні кількості спорів про визнання недійсними результатів аукціонів на електронних торгах у справах про банкрутство порівняно з кількістю цих спорів за Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 18 січня 2013 року.

Володимир Погребняк зазначив, що багато справ із проблемних питань правозастосування колегії суддів передають на розгляд судової палати для розгляду справ про банкрутство. І в таких складних справах саме на судову палату покладається завдання усунути проблеми правозастосування через їх тлумачення, не змінюючи при цьому норму закону.

Окрім цього, доповідач виокремив посилення лідерської позиції Міністерства юстиції України в розвитку державної політики у сфері банкрутства.

Наприкінці виступу Володимир Погребняк наголосив як на прогресивності норм КУзПБ порівняно з попередньою редакцією Закону, так і на необхідності внесення змін до КУзПБ за результатами його дворічного застосування. Водночас він висловив сподівання, що судова практика у справах про банкрутство узгоджуватиметься із сучасними законодавчими трендами та виправдовуватиме очікування професійної спільноти.

Під час сесії «Практика наше все!» суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков розповів про особливості відкриття провадження у справах про банкрутство щодо юридичних осіб як за ініціативою кредитора (або кредиторів), так і за ініціативою самого боржника, а також детально зупинився на тонкощах оскарження рішень щодо відкриття та відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство.

Спікер наголосив, що при відкритті провадження у справі про банкрутство за ініціативою кредитора важливою умовою є відсутність спору про право щодо вимог кредитора, за заявою якого відкривається провадження у справі про банкрутство. Водночас відкриття провадження у справі про банкрутство за ініціативою боржника відбувається за таких умов: загроза неплатоспроможності такого боржника; наявність у боржника майна, достатнього для покриття витрат, пов’язаних із провадженням у справі про банкрутство. Крім того, керівник боржника задля уникнення негативних наслідків для себе (у вигляді солідарної відповідальності за борги боржника) зобов’язаний подати заяву про банкрутство в порядку та строки, визначені приписами статей 4, 8, 34 КУзПБ.

Сергій Жуков зауважив, що порядок відкриття провадження у справі про банкрутство суттєво відрізняється від порядку відкриття провадження в господарській справі позовного провадження. На думку судді, різниця полягає в тому, що під час вирішення питання про відкриття провадження у справі про банкрутство за ініціативою кредитора перевіряється обґрунтованість кредиторських вимог ініціюючого кредитора. Тобто на відміну від позовного провадження, у якому не здійснюється перевірка обґрунтованості вимог позивача на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі, відбувається розгляд кредиторських вимог на стадії відкриття. До того ж у такому разі не повинно існувати спору про право щодо вимог ініціюючого кредитора до боржника тощо.

Доповідач акцентував, що існує лише дві підстави, коли господарський суд у підготовчому засіданні відмовляє у відкритті провадження у справі про банкрутство: вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню в порядку позовного провадження, або ж вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду.

Суддя-спікер проаналізував актуальні правові позиції профільної судової палати КГС ВС, які стосуються порушеної проблематики.

У межах зазначеної сесії також виступив суддя Господарського суду Закарпатської області Павло Пригуза з доповіддю «Солідарна та субсидіарна (без)відповідальність».

Протягом заходу серед учасників проводилося онлайн-голосування за найкращих у сфері банкрутства у 2021 році в трьох номінаціях: «Юридична фірма», «Арбітражний керуючий» та «Суддя». За результатами таємного голосування в номінації «Суддя» переміг секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Володимир Погребняк.

Із презентацією Сергія Жукова можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3qY2MtQ