flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович обговорив із міжнародними експертами питання щодо виборів на окремих територіях

18 листопада 2021, 11:11

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович зустрівся з представниками Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ та Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) для обговорення проблем, пов’язаних із проведенням виборів та референдумів на окремих територіях України.

У зустрічі, яка відбулася 16 листопада 2021 року, узяли участь і суддя, секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Олена Калашнікова, судді цієї палати Олена Губська, Олеся Радишевська, начальник управління забезпечення роботи цієї судової палати секретаріату КАС ВС Жанна Букань.

Іноземну делегацію представляли радник з юридичних питань Департаменту виборів та політичних партій Секретаріату Венеційської комісії Міхаель Янссен, доповідач Венеційської комісії Річард Барретт, радниця з питань виборів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Кеара Кастальдо, експерт із питань виборів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Марла Моррі.

Міхаель Янссен поінформував, що Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування запросив БДІПЛ ОБСЄ та Венеційську комісію підготувати спільний висновок щодо законопроєкту «Про вдосконалення процедури встановлення неможливості проведення загальнодержавних та місцевих виборів, всеукраїнського та місцевого референдумів на окремих територіях та виборчих дільницях». У зв’язку з цим представники зазначених міжнародних організацій проводять консультативні зустрічі з українськими державними інституціями.

Проєктом Закону пропонується, серед іншого, наділити Раду національної безпеки та оборони України повноваженнями встановлювати повноцінні критерії оцінювання органами, що діють у сфері національної безпеки та оборони, безпекової ситуації щодо можливості забезпечення підготовки і проведення загальнодержавних та місцевих виборів, всеукраїнського або місцевого референдумів у межах окремих областей, районів, територіальних громад, їх частин, на території яких утворено обласні або районні військово-цивільні адміністрації.

Відповідаючи на запитання учасників делегації, Михайло Смокович роз’яснив, що предметом оскарження до суду є Указ Президента України, яким уведено в дію рішення РНБО. Саме за таких умов до КАС ВС як до суду першої інстанції може бути поданий позов до Президента України.

Крім цього, очільник КАС ВС розповів про особливості розгляду виборчих спорів, зокрема щодо строків, а також поінформував учасників делегації, що КАС ВС – суд апеляційної інстанції у справах, у яких стороною є Центральна виборча комісія або її члени. Водночас рішення ЦВК щодо результатів виборів оскаржуються до КАС ВС як до суду першої інстанції, а до Великої Палати Верховного Суду – як до апеляційного суду.

На запитання експертів стосовно того, чи є порушенням прав громадян на окремих територіях позбавлення їх брати участь у виборах, Михайло Смокович відповів, що хоча виборчі права є одними з основоположних в Україні, але, на його думку, найцінніше – життя людини. У тому разі, якщо визначені державні органи, які проводитимуть оцінювання безпекової ситуації за встановленими критеріями, дійдуть висновку про відсутність загрози життю і здоров’ю громадян, держава може прийняти рішення про проведення виборів на цих територіях.

Голова КАС ВС подякував представникам міжнародної делегації за допомогу в розбудові України як демократичної держави. Він відзначив, що ті зміни, які планується внести в законодавство, сприятимуть врегулюванню виборчих правовідносин і стануть запобіжником свавіллю суб’єктів владних повноважень, отже це є прогресом для захисту виборчих прав українців на відповідних територіях.