flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники верховних судів України та Естонії обговорили напрями співпраці

17 листопада 2021, 09:00

12 листопада 2021 року відбулася установча зустріч представників верховних судів України та Естонії в рамках двосторонньої співпраці.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська відзначила, що цей захід закладає основу подальшої співпраці та розбудови двосторонніх відносин задля зміцнення судових систем і подолання криз, які сьогодні постають перед судовою владою у всьому світі.  

Валентина Данішевська розповіла учасникам зустрічі про те, що оскільки ВС є касаційною інстанцією в усіх юрисдикціях, то кількість справ, що надходять на його розгляд, досить значна – в  середньому 100 тис. на рік.

«Минулого року кількість розглянутих справ сягнула 93 тис. Такі цифри здаються вражаючими, але з огляду на те, що всі суди України загалом розглядають 5 млн. справ на рік, кількість звернень до ВС є пропорційною», – зазначила Голова ВС.

Зважаючи на таку кількість справ, на передній план, за словами Валентини Данішевської, виходять питання цифровізації судового процесу.

«Нам відомо, що Естонія є однією з перших країн у світі за рівнем діджиталізації судочинства. Ця тема нам дуже цікава,  сподіваємося, що у нашій співпраці ми зможемо збагатити свій досвід і зробити діяльність судових систем обох країн більш ефективною», – сказала Валентина Данішевська. 

Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв висловив сподівання, що ця зустріч стане відправною точкою в налагодженні подальшої комунікації з Верховним судом Естонії.

«Ми зацікавлені в налагодженні тісних стосунків із колегами з Естонії. Україна має євроінтеграційні прагнення, і ми дуже раді, що наші партнери з Естонії підтримують нас у цьому. Крім того, запозичення досвіду цифровізації процесу здійснення судочинства та впровадження новітніх технологій буде корисним для України в умовах надмірного навантаження на суди», – наголосив Всеволод Князєв.   

Голова Верховного суду Естонії Віллу Кове запевнив, що Естонія налаштована на подальше налагодження зв’язків з Україною, має намір перейти на новий рівень співпраці, визначити спільні пріоритети й теми, цікаві та важливі для обох сторін, і домовитися про спільні плани на майбутнє.

Радник Голови Верховного суду Естонії, що відповідає за міжнародні зв’язки Карін Лейхтер-Таммісто розповіла про структуру судової системи Естонії, окреслила повноваження суду касаційної інстанції та його організаційну структуру.

Так, у Верховному суді Естонії працює 19 суддів, а сам суд складається з кількох палат – із розгляду цивільних, кримінальних, адміністративних справ та Палати конституційного контролю. Справи приймаються до розгляду у разі, якщо суд попередньої інстанції неправильно застосував норму матеріального права або суттєво порушив процесуальну норму, що могло призвести до ухвалення неправильного рішення, і якщо розгляд касаційної скарги має фундаментальне значення для забезпечення правової визначеності та формування однакової судової практики.

Під час свого виступу керівник апарату ВС Ольга Булка розповіла про структуру апарату Суду, а також окреслила основні напрями та результати його діяльності.  

Начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар повідомила, що на наступний рік заплановано проведення двох онлайн-заходів, присвячених обговоренню автоматизації судового процесу та впровадження новітніх технологій у роботу суду, а також обміну досвідом між верховними судами України та Естонії у питанні здійснення ефективного правосуддя судом касаційної інстанції.