flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У КГС ВС відбувся круглий стіл з питань вирішення корпоративних спорів

03 листопада 2021, 15:10

29 жовтня 2021 року судовою палатою для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду проведено круглий стіл для забезпечення господарських судів Північно-західного апеляційного округу методичною інформацією з питань вирішення корпоративних спорів.

У заході взяли участь судді профільної палати КГС ВС, Північно-західного апеляційного господарського суду, а також судді місцевих господарських судів, які входять до Північно-західного апеляційного округу.

Учасники круглого столу обговорили актуальні питання, що виникають під час вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням корпоративного законодавства.

З вітальним словом до присутніх звернулася суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська.

Вона ознайомила колег з практикою вирішення корпоративних спорів, статистикою застосування процесуальних норм та окремими питаннями вирішення вказаної категорії спорів.

У свою чергу Ганна Вронська акцентувала на загальній тенденції щодо збільшення кількості корпоративних справ. Щодо забезпечення позову в корпоративних спорах суддя КГС ВС зазначила, що дуже важливо розуміти те, що заходи забезпечення позову мають узгоджуватися з предметом та підставами позову, а також не повинні порушувати прав інших акціонерів (учасників) господарського товариства. Водночас такий спосіб забезпечення позову, як накладення арешту на майно, у корпоративному спорі може узгоджуватися, зокрема, з вимогою майнового характеру, як-от стягнення (витребування з володіння) з відповідача частки (частини частки) у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю. Окрім цього, якщо заявлені позовні вимоги є вимогами немайнового характеру, то такий захід забезпечення позову, як накладення арешту на майно, не є співмірним із предметом спору в цій справі.

Детальніше з презентацією Ганни Вронської можна ознайомитися за посиланням.

Суддя КГС ВС Олена Кібенко, проаналізувавши низку ключових й актуальних постанов Верховного Суду, зосередила увагу на питанні відповідальності посадових осіб товариства за шкоду, завдану товариству. Донедавна кількість вказаних спорів була доволі незначною і здебільшого суди відмовляли в задоволенні позову, стверджуючи, що позивач не довів завдану товариству шкоду (позивачем були або учасники товариства, або саме товариство). Але ситуація змінилася після ухвалення постанови Великої Палати ВС від 8 жовтня 2019 року у справі № 916/2084/17, провадження № 12-77гс19, щодо позову учасника /акціонера про визнання правочинів товариства недійсними.

Детальніше – у презентації.

У своєму виступі голова Північно-західного апеляційного господарського суду Олег Мельник торкнувся загальних показників розгляду корпоративних спорів протягом 2021 року, статистичних даних щодо надходження справ, апеляційного та касаційного оскарження.

Доповідь судді Північно-західного апеляційного господарського суду Алли Гудак стосувалася деяких питань практики застосування законодавства під час вирішення корпоративних спорів, зокрема щодо взаємодії статей 34, 35 Закону України «Про акціонерні товариства», застосування норм Закону України «Про кооперацію» у спорах з колективними підприємствами.

Наостанок Ганна Вронська подякувала колегам за активну участь у роботі круглого столу та наголосила, що КГС ВС відкритий до обговорення нагальних питань і можливих шляхів їх вирішення.