flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Расім Бабанли розповів про переваги Бази правових позицій Верховного Суду та способи пошуку в ній рішень

23 жовтня 2021, 11:51

Керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли розповів про Базу правових позицій Верховного Суду на XV Щорічному форумі з корпоративного права, організованому Асоціацією правників України. Захід відбувся 22 жовтня 2021 року.

Расім Бабанли зазначив, що з метою покращення доступу до практики Верховного Суду розробники бази намагалися максимально використати інноваційні технології, зробити її зручною, щоб можна було за кілька натискань підібрати релевантні рішення.

Він ознайомив правників з інтерфейсом бази та розповів про її переваги. Так,  Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР) під час пошуку правової позиції видає дуже багато однотипних рішень. Натомість база ВС добирає одне унікальне рішення і пропонує посилання на всі інші. Також передбачено можливість, не відкриваючи рішення, ознайомитися з коротким текстом висловленої в ньому правової позиції, щоб користувач одразу міг зрозуміти, чи підходить йому ця судова практика.

Расім Бабанли продемонстрував можливості пошуку в базі. Перша з них – пошук за адресою рішення на сайті ЄДРСР. Таку адресу можна вставити до віконця пошуку в базі, й вона знайде релевантну практику ВС під зазначене рішення. «Наприклад, якщо треба оскаржити рішення суду першої чи апеляційної інстанції, за допомогою бази можна подивитися, наскільки зроблені в ньому висновки узгоджуються з практикою Верховного Суду, і зрозуміти перспективи апеляційного чи касаційного оскарження», – пояснив доповідач.   

Друга опція – у базу можна завантажити будь-який текстовий документ: позовну заяву, апеляційну чи касаційну скаргу тощо та перевірити сформульовану в ньому позицію.

Також можна шукати рішення Верховного Суду за допомогою фрагмента тексту, скопіювавши його з документа і вставивши до віконця пошуку бази. Це можуть бути статті закону чи будь-які тексти, в яких аналізується правове питання.

Крім того, практику Верховного Суду можна добирати за допомогою класифікатора категорій спорів, у яких ухвалені рішення. На головній сторінці потрібно обрати касаційний суд відповідної юрисдикції чи Велику Палату ВС, далі, перейшовши за посиланням, – категорію справ і підкатегорії. 

Расім Бабанли звернув увагу, що в кожній ситуації треба обирати найбільш ефективний спосіб пошуку залежно від того, якою інформацією володіє користувач та що він шукає, оскільки інструменти пошуку є взаємодоповнювальними. «Треба розуміти, як здійснювати пошук та який з інструментів буде найбільше підходити для вашої ситуації», – сказав доповідач.

Він зауважив, що базу запустили тільки в липні цього року, команда розробників стежить за її роботою, щоб постійно вдосконалювати ресурс. Тому Расім Бабанли акцентував на важливості зворотного зв’язку і попросив правників долучитися до процесу вдосконалення бази як щодо покращення контенту, так і з технічних питань.

Крім того, він поінформував, що невдовзі планується завантажити до бази практику Європейського суду з прав людини, вже проводиться тестування роботи такого розділу. У ньому будуть рішення ЄСПЛ із фрагментарним перекладом українською мовою та посиланням на повний оригінальний текст рішення.

Розробники працюють також над тим, щоб база мала інструмент напівавтоматичного самооновлення. Таким чином, за словами Расіма Бабанли, вона стане ресурсом не лише для пошуку практики, але й моніторингу останніх судових рішень Верховного Суду.

Відео виступу можна переглянути тут.

База правових позицій Верховного Суду - https://lpd.court.gov.ua.