flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду взяла участь у роботі XI конференції голів верховних судів країн Центральної та Східної Європи

23 жовтня 2021, 10:26

17–20 жовтня у Словенії (м. Блед) у рамках співробітництва з Інститутом «Правова ініціатива у Центральній та Східній Європі» (Інститут CEELI) відбулася XI конференція голів верховних судів країн Центральної та Східної Європи.

Роботу конференції присвятили обговоренню питань інституційної та індивідуальної незалежності судової влади, ролі судових рад у системі судоустрою, ефективності правосуддя, доступу до правосуддя та боротьбі з наслідками пандемії COVID-19.

У вітальній промові старший окружний суддя США Джон Уокер, що є одним із засновників заходу, наголосив на важливості посади голови верховного суду, який спрямовує курс розвитку верховенства права в своїй країні.

За його словами, незалежність судової влади перебуває в нерозривному взаємозв’язку з незалежністю кожного окремого судді. «Ніхто не стоїть над законом. Право однакове для всіх», – акцентував суддя. Голова Інституту CEELI Гомер Е. Мойер додав, що суди є фундаментом незалежної держави.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зауважила, що в демократичній країні судова система, усвідомлюючи свою роль та відповідальність, має відстоювати свою незалежність, гарантовану Конституцією, та боротися за цю незалежність.

Інституційна незалежність необхідна для належного функціонування конституційної демократії в умовах верховенства права.

Учасники конференції обмінялись ідеями та поділилися досвідом у розв’язанні спільних для верховних судів проблем, а також наголосили на важливості проведення зустрічей у такому форматі.

У роботі конференції взяла участь і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Примітка. Конференція щорічно збирає голів вищих судів з метою обміну досвідом, розроблення стратегії та найкращих практик для посилення доброчесності суддів, підзвітності, покращення судового управління та боротьби з корупцією у судах.

Конференції проводили верховні суди Чехії (2011 р.), Албанії (2012 р.), Чорногорії (2013 р.), Грузії (2014 р.), Хорватії (2015 р.), Сербії (2016 р.), Угорщини (2017 р.), Литви (2018 р.) та Словаччини (2019 р.), Азербайджану (2020 р.) в онлайн-режимі.

Серед найбільш помітних досягнень конференцій – підписання у 2015 р. за підсумками роботи Конференції у Хорватії (о. Бріюні) Декларації щодо принципів незалежності судової влади (Бріюнська декларація). Декларацію підписали очільники 19 країн, вона перекладена шістьма мовами.