flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Палата КАС ВС вирішить питання щодо строків оскарження податкових повідомлень-рішень без використання адміноскарження

20 жовтня 2021, 15:05

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду передав до палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС справу, у якій спірним є питання дотримання позивачем строку звернення до суду з позовом про визнання протиправним і скасування податкових повідомлень-рішень у разі, коли платником податків не проводилася процедура адміністративного оскарження таких рішень як досудового порядку вирішення спору.

Саме це питання належить вирішити під час касаційного перегляду судового рішення у справі за позовом фізичної особи – підприємця до Головного управління Державної податкової служби, в якому позивач просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення.

Суд першої інстанції позов задовольнив. Апеляційний суд скасував це рішення, а позов залишив без розгляду, мотивуючи це тим, що позивач пропустив строк звернення до суду з позовом. Звернувшись із позовом 23 вересня 2020 року, він оскаржив повідомлення-рішення податкового органу від 15 лютого 2018 року.

Крім цього, апеляційний суд послався на правову позицію Верховного Суду у справі № 500/2486/19, яка стосується скороченого строку звернення до суду з позовом про скасування податкового повідомлення-рішення у випадку використання платником податків процедури адміністративного оскарження цього рішення. Суд указав, що позивач не надав доказів і не навів обставин, які б підтверджували наявність об’єктивно непереборних, не залежних від волевиявлення особи та пов’язаних із дійсними істотними перешкодами чи труднощами причин для своєчасного звернення до суду з позовом.

Не погодившись із постановою суду апеляційної інстанції, підприємець подав касаційну скаргу, яку обґрунтував тим, що Верховний Суд висловлював позицію щодо застосування скорочених строків звернення до суду з позовом за умови використання досудового порядку врегулювання спорів у податкових правовідносинах. Оскільки в цій справі процедура адміністративного оскарження не проводилася, то немає підстав і для застосування скорочених строків звернення до суду з позовом.

Ухвала Верховного Суду від 28 вересня 2021 року у справі № 160/11673/20 (адміністративне провадження № К/9901/30170/21) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/99976902.