flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили виконання Україною рішень ЄСПЛ

13 жовтня 2021, 16:48

У Верховному Суді відбулася зустріч із представниками Ради Європи, присвячена обговоренню питань щодо виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська висловила вдячність Офісу РЄ в Україні за участь в обговоренні чутливих для судової влади питань та за плідну співпрацю, зокрема, в рамках проєкту «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини». Вона також запевнила, що судова влада намагається співпрацювати з іншими гілками влади, аби усунути концептуальні вади державного управління, які призводять до порушення прав людини.

«Надмірна тривалість судових проваджень – це болюче питання для України. В умовах нестабільності судді все частіше йдуть із системи, а відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів не дозволяє нам заповнити вакантні посади. На сьогодні в Україні не вистачає третини від необхідної кількості суддів. Тому зараз доволі важко говорити про конкретні зрушення щодо тривалості розгляду справ. Крім того, ми всі розуміємо, що надмірна кількість справ – ворог якості судових рішень», – зауважила Голова ВС.

Керівник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар відзначив, що Верховний Суд є ключовим і надійним партнером РЄ у процесі виконання рішень ЄСПЛ та імплементації Конвенції.

За його словами, Комітет Міністрів РЄ звернув увагу на необхідність прийняття закону, спрямованого на перезапуск роботи ВККС, і водночас наголосив, що його має бути імплементовано відповідно до норм і стандартів Ради Європи, практики ЄСПЛ та вимог Конвенції.

«Відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів та початок процесу заповнення вакантних посад суддів є важливою частиною виконання рішень ЄСПЛ», – переконаний Павло Пушкар.

Також він акцентував на тому, що Рада Європи зацікавлена в подальшому розвитку співпраці та готова надати експертну допомогу у процесі впровадження судової реформи, щоб сприяти дотриманню європейських стандартів у цій галузі.

Крім того, учасники зустрічі окреслили деякі ризики чергового етапу судової реформи та обговорили питання щодо створення конкурсної комісії ВККС та Етичної ради Вищої ради правосуддя.

«Зараз, під час проведення оцінювання членів ВРП, постає питання повторного оцінювання суддів. Адже більшість суддів, які працюють у ВРП, – це судді, які його вже успішно пройшли. І Венеційська комісія, і ЄСПЛ сприйняли кваліфікаційне оцінювання як наслідок революційних подій, як виключний разовий захід. Однак черговий етап судової реформи передбачає повторне оцінювання для суддів – членів ВРП. Такий підхід відкриває сумнівний і неконституційний шлях тиску на суддів. Саме про такий тиск ішлося в рішенні ЄСПЛ «Волков проти України», і починаючи з 2014 року Україна працювала над тим, щоби позбутися його. На жаль, ми повертаємося до старих проблем і зараз маємо унеможливити цей тиск. Ми не заперечуємо існування Етичної ради, але слід було б оцінювати лише тих, хто ще не проходив оцінювання», зауважила Валентина Данішевська.