flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у ІХ Щорічному форумі юрисконсультів

07 жовтня 2021, 11:09

6 жовтня 2021 року газета «Юридична практика» провела ІХ Щорічний форум юрисконсультів. Захід традиційно став майданчиком для обміну досвідом між юрисконсультами, представниками органів державної влади, суддями, юристами-практиками, партнерами й керівниками юридичних департаментів провідних українських і міжнародних юридичних, консалтингових та аудиторських компаній.

Секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська під час сесії «Корпоративне та трудове право» проаналізувала практику Верховного Суду щодо припинення повноважень посадової особи на прикладі постанови Великої Палати ВС від 15 вересня 2020 року у справі № 205/4196/18. На думку судді КГС ВС, ця постанова сприяє подальшому формуванню судової практики саме в аспекті співвідношення корпоративних спорів та трудових відносин.

Ганна Вронська нагадала, що 1 червня 2014 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів», відповідно до підпункту 1 п. 1 якого ч. 1 ст. 41 КЗпП України доповнено п. 5 такого змісту: «5) припинення повноважень посадових осіб». Згідно з пояснювальною запискою це мало забезпечити «можливість розірвання трудового договору без наведення підстав при припиненні повноважень посадових осіб», а як компенсацію для захисту інтересів останніх – мінімальний розмір вихідної допомоги в розмірі середньої заробітної плати за шість місяців.

Позиція ВП ВС полягає в тому, що під час розгляду спору щодо розірвання трудового договору (контракту) за п. 5 ст. 41 КЗпП України матиме значення не наявність підстав для припинення повноважень (звільнення) посадової особи, а дотримання органом управління (загальними зборами, наглядовою радою) передбаченої цивільним законодавством й установчими документами юридичної особи процедури ухвалення рішення про таке припинення.

ВП ВС звертає увагу на те, що, визначаючи юрисдикцію суду для розгляду ініційованого звільненим з посади керівником юридичної особи (її виконавчого органу) спору із цією юридичною особою, її власником (органом, уповноваженим здійснювати від імені власника управління такою особою) про законність звільнення цього керівника (припинення його повноважень або усунення від посади), варто враховувати, що спори треба розглядати за правилами цивільного чи господарського судочинства.

Зокрема, до юрисдикції господарського суду належать спори, в яких позивач, повноваження якого як керівника юридичної особи (її виконавчого органу) припинено за ч. 3 ст. 99 ЦК України, п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП України, оскаржує законність дій органу управління юридичної особи (загальних зборів, наглядової ради) щодо такого припинення повноважень (звільнення). До 28 березня 2014 року, коли відповідно до підпункту 1 п. 3 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» набрала чинності нова редакція п. 4 ч. 1 ст. 12 ГПК України, юрисдикція господарського суду поширювалася на вказані спори за участю господарських товариств, а з 28 березня 2014 року – за участю будь-яких юридичних осіб.

Ганна Вронська закликала юридичну спільноту звертати увагу на цю важливу правову позицію ВП ВС, а також на внесені зміни до КЗпП. Також суддя наголосила, що при зверненні до суду варто правильно розмежовувати цивільну та господарську юрисдикції.

Детальніше з презентацією судді КГС ВС Ганни Вронської можна ознайомитися за посиланням