flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КАС ВС розповіли про захист соціальних прав адміністративними судами

07 жовтня 2021, 13:53

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, судді КАС ВС Олена Губська та Ігор Олендер взяли участь у Всеукраїнському форумі «Суспільство і право» (Society & Law), організованому Асоціацією соціального розвитку через право та Національним авіаційним університетом.

Михайло Смокович поінформував, що наразі у судовій палаті з розгляду справ щодо захисту соціальних прав перебуває майже 6 тис. справ, які здебільшого стосуються різних соціальних виплат, їх перерахунку, донарахування та ін. Він зауважив, що така динаміка збільшення звернень до суду свідчить про погіршення соціального захисту громадян.

Доповідач ознайомив учасників форуму з висновками ВС у зразкових справах, які стосувалися захисту соціальних прав громадян. Зокрема, звернув увагу на позицію суду щодо нарахування і виплати інвалідам війни разової грошової допомоги відповідно до ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також справу, у якій предметом спору було оскарження дій територіального органу Пенсійного фонду України щодо вирішення питання про призначення пенсії на пільгових умовах для працівників, зайнятих повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці.

Голова КАС ВС також зауважив, що правові позиції ВС, викладені в зразкових справах, засвідчують наявність законодавчих колізій у правовому регулюванні соціальних виплат, намагання держави так чи інакше зменшити  розміри і види соціальних виплат, що призводить до суттєвого зниження рівня соціального забезпечення певних категорій громадян, функціональне недопрацювання уряду щодо формування механізму нарахування чи перерахунку соціальних виплат.

Суддя КАС ВС Олена Губська зазначила, що для того, щоб права громадян не порушувались, передусім необхідно дотримуватись принципу пропорційності між соціальним захистом громадян та фінансовими можливостями держави.

Так, на початку 2000-х років в Україні кількість соціальних пільг становила понад 550 видів. Разом з тим, усвідомивши, що в державному бюджеті немає коштів, аби зменшити кількість і розмір соціальних виплат, законодавець неодноразово вносив зміни до чинного законодавства, щоб зменшити навантаження на бюджет. Очевидно, що за таких обставин фізичній особі необхідно звертатися до суду за захистом своїх прав.

Суддя розповіла, що переважна кількість соціальних справ, які перебувають на розгляді в адміністративних судах, стосується пенсійних виплат і пільг. Наприклад, у зв’язку із численними змінами до чинного законодавства та змінами обчислення грошового забезпечення військовослужбовців і працівників МВС оскаржується невключення до довідки про додаткові види грошового забезпечення певних видів грошових винагород, після чого другим етапом є оскарження військовими пенсіонерами відмови Пенсійного фонду України у перерахунку пенсії із врахуванням нових довідок. Доповідачка зауважила, що громадяни можуть звертатися до суду декілька разів з огляду на небажання суб’єктів владних повноважень через відсутність фінансування повноцінно здійснювати свої функції.

Проте, незважаючи на позитивні рішення судів у соціальних справах, проблема громадян не вирішується остаточно, оскільки значна кількість рішень судів не виконується через відсутність у держави коштів.

Суддя КАС ВС Ігор Олендер розповів, що для реалізації політики соціальної захищеності громадян, яка передбачає формування умов, відтворення та розвитку людського капіталу, велике значення мають податкові важелі та інструменти.

Доповідач зазначив, що відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Таким чином, кожен долучається до формування державного бюджету, з якого потім відбувається перерозподіл коштів, у тому числі й на покращення соціального захисту. Для функціонування держави і розвитку соціальної сфери наповнення бюджету через податки та обов’язкові платежі є визначальним, оскільки такі надходження – це майже 90 % бюджету.

Суддя також наголосив на тому, що податкові важелі та інструменти мають велике значення для реалізації політики соціальної захищеності громадян, а  адміністративні суди у свою чергу покликані забезпечувати судовий контроль за діяльністю контролюючих органів, зокрема забезпечувати захист від протиправних дій останніх у процесі реалізації функцій щодо адміністрування податків, зборів та обов’язкових платежів.