flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ми боремося за незалежну судову владу, яка є фундаментом держави – Голова ВС Валентина Данішевська

01 жовтня 2021, 17:54

30 вересня – 1 жовтня 2021 року відбувся X Щорічний судовий форум Асоціації правників України, співорганізатором якого виступив проєкт Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні». Тема цьогорічного форуму – «Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності».

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська і Президентка Асоціації правників України, керуюча партнерка LCF Law Group, програмна координаторка форуму Анна Огренчук у форматі EXPERT TALK обговорили ризики та перспективи судової реформи.

Валентина Данішевська наголосила, що Асоціація правників України створила чудовий майданчик для обговорення вкрай чутливих питань для судової системи, а також подякувала Раді Європи за своєчасну реакцію на запити і проблеми судової влади. Голова ВС звернула увагу й на вдало підібрану тему заходу і на те, що в цій аудиторії всі розуміють, що незалежна судова влада є фундаментом держави. «За це й боремося», – сказала вона.

«Як Голова ВС, я розпочала роботу над реформою задовго до прийняття самих законів. Я дбала про те, щоб ця делікатна тема не призвела до «брязкання» повноваженнями серед найвищих органів державної влади. Дещо пом’якшити риторику вдалося, але досягти абсолютного порозуміння – поки що ні», – зауважила Валентина Данішевська. 

Голова ВС акцентувала на тому, що судову реформу не можна зробити без судової влади: «Це наша реформа, ми хочемо її. Ми будемо її імплементовувати для того, щоб розвиватися самим і надавати найякісніші послуги людям. Але ми не можемо досягти цього самі, нам потрібна допомога і парламенту, і уряду. Проте ми не можемо допустити, щоб будь-які, бодай і благі наміри, розбалансували конституційний лад у державі. Ми не можемо допустити, щоб комусь були надані повноваження бодай на день, бодай на годину зупинити судову владу. Судова влада збалансовує інші гілки влади, без судової влади неможливий демократичний устрій держави».

Одна із найсерйозніших зауваг стосується того, що Етичній раді надаються можливості зупинити повноваження всіх членів ВРП. За словами Голови ВС, такий ризик є цілком реальним з огляду на риторику, якою супроводжується процес реформування. «Законодавча влада не може функціонувати без Верховної Ради України, виконавча – без Кабінету Міністрів України, так і судова влада не зможе функціонувати без ВРП», – зауважила Валентина Данішевська. Вона переконана, що Етичну раду не можна наділяти такими повноваженнями, адже вони завадять досягненню мети судової реформи, і запропонувала альтернативний варіант: щоб Етична рада взялася за обрання кандидатів на вакантні посади членів ВРП і лише потім могла пропонувати членам Ради пройти перевірку. Така модель дасть змогу не порушити Конституцію України та збалансувати конституційний лад.

Також Валентина Данішевська проаналізувала вкрай негативні наслідки нефункціонуючої ВРП: зупинення кадрових процесів, припинення участі судової влади в бюджетному, законодавчому процесах, посягання на суддівську незалежність без належної реакції. «Свого часу ми таке вже проходили. Тодішня Вища рада юстиції та ВККС не працювали близько року. Але ж зараз повноваження ВРП набагато ширші, а обчислення строку непрацюючої ВККС йде вже не на місяці, а на роки. Судові органи можуть бути оновлені, а не зруйновані», – звернула увагу присутніх Голова ВС.

Анна Огренчук закликала всіх учасників процесу якнайшвидше порозумітися, адже затяжна криза зменшує шанси на успішне її розв’язання. Уся правова спільнота прагне одного – справедливого правосуддя.

Валентина Данішевська додала, що всі учасники, дотичні до судової реформи, повинні з повагою ставитися один до одного, сприймати й розуміти один одного, позбавлятися всього того, що заважає конструктивній роботі. Без спільних зусиль досягти позитивного результату надзвичайно важко. А негативні прояви даються взнаки вже зараз.