flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС окреслила основні аспекти забезпечення права на захист

01 жовтня 2021, 15:12

1 жовтня 2021 року суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександра Яновська взяла участь в онлайн-практикумі «Юридична доктрина, практика ЄСПЛ та Верховного Суду у кримінальних провадженнях», організованому юридичним журналом «Право України» та юридичним порталом «Ratio Decidendi».

Олександра Яновська виступила з доповіддю «Актуальні висновки Верховного Суду у кримінальних провадженнях», детально зупинившись на питанні щодо забезпечення права на захист у різних його аспектах: забезпечення права на здійснення захисту особисто, права на захист під час проведення окремих процесуальних дій та права на захист шляхом надання професійної правової допомоги.

«Забезпечення права на захист складається з кількох елементів, і перший із них – право на захист в аспекті можливості здійснення його особисто. Наступний елемент – кваліфікована правова допомога. Ще один елемент – державний, який визначає обов’язки органів, що здійснюють кримінальне провадження, забезпечувати право особи як на самостійний захист, так і на отримання професійної правової допомоги», – зазначила суддя ККС ВС.

Спікерка, зокрема, проаналізувала висновок ККС ВС, викладений у постанові від 29 липня 2021 року у справі № 320/2582/19 (провадження № 51-1524км21), в якому йдеться про забезпечення участі засудженого (обвинуваченого) у судовому засіданні. Так, ККС ВС указав, що участь засудженого в судовому засіданні в режимі відеоконференції є його фактичною участю в ньому і не є порушенням його прав.

У постанові ККС ВС від 21 квітня 2021 року у справі № 295/12923/19 (провадження № 51-207км21), звернула увагу суддя, висвітлено такий елемент права на захист, як право підозрюваного, обвинуваченого знати, у вчиненні якого кримінального правопорушення його підозрюють, обвинувачують. Касаційний суд дійшов висновку: якщо в повідомленні про підозру та в обвинувальному акті не збігається виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, то це є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Крім того, Олександра Яновська розповіла про судові рішення щодо ще одного аспекту права на захист – забезпечення права особи на те, щоб суд надав відповіді на всі доводи, викладені нею в апеляційній чи касаційній скарзі (постанови ККС ВС від 16 березня 2021 року у справі № 456/3575/17 (провадження № 51-5808км20), від 13 квітня 2021 року у справі № 752/6631/18-к (провадження № 51-1999км20)).

Що стосується питання про забезпечення права на обґрунтованість обвинувачення та доведення винуватості особи поза розумним сумнівом, то доповідачка навела як приклад постанову ККС ВС від 16 вересня 2021 року у справі № 727/7941/18 (провадження № 51-2826км20). У цьому судовому рішенні касаційний суд наголосив на правильності висновку суду апеляційної інстанції про те, що «визнання особи винною у вчиненні злочину не може мати преюдиціальне значення чи бути доказом для доведення вини іншої особи в іншому кримінальному провадженні без наявності відповідних належних доказів у ньому».

Суддя ККС ВС ознайомила учасників заходу з практикою суду касаційної інстанції щодо забезпечення права на захист під час проведення окремих процесуальних дій, права на професійну правничу допомогу, а також пояснила, як порушення права на захист впливає на допустимість доказів у кримінальному провадженні.

Із презентацією Олександри Яновської можна ознайомитися за посиланням.