flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Ганна Вронська виступила під час обговорення актуальних питань у сфері міжнародної торгівлі та захисту бізнесу

28 вересня 2021, 10:05

24 вересня 2021 року суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська взяла участь у «Law & Trade 2021-A2B Forum», організованому Асоціацією адвокатів України.

Метою заходу було проведення аналізу щодо впливу зовнішньоекономічної діяльності, обговорення та ознайомлення з останніми напрацюваннями в судовій практиці щодо розгляду спорів європейськими й українськими судами та виконання рішень цих судів.

Виступаючи з доповіддю «Судова практика Верховного Суду у спорах щодо зовнішньоекономічної діяльності», Ганна Вронська зупинилася на головних аспектах застосування арбітражного застереження. Насамперед вона ознайомила учасників з основною нормативно-правовою базою, якою переважно керуються судді під час розгляду відповідної категорії спорів. Зокрема, звернула увагу на Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йоркська конвенція 1958 року); Керівництво Секретаріату ЮНСІТРАЛ щодо Нью-Йоркської конвенції 1958 року; Міжнародні договори України про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, трудових і кримінальних справах; ГПК України; Закони України «Про третейські суди», «Про міжнародний арбітраж» та «Про міжнародне приватне право».

Як зазначила суддя КГС ВС, у контексті національного законодавства ГПК України прямо передбачає, що суд залишає позов без розгляду, якщо сторони уклали угоду про його передачу на вирішення третейського суду або міжнародного комерційного арбітражу і від відповідача не пізніше початку розгляду справи по суті, але до подання ним першої заяви щодо суті спору надійшли заперечення проти вирішення спору в господарському суді, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана.

Крім того, Ганна Вронська назвала умови, які повинні бути дотримані для того, щоб господарський суд визнав наявність і чинність арбітражного застереження про передачу спору до міжнародного арбітражного суду, а саме: існування арбітражної угоди, за якою позов у питанні, що порушене в державному суді, належить до компетенції арбітражу; від відповідача не пізніше початку розгляду справи по суті, але до подання ним першої заяви щодо суті спору надійшли заперечення проти вирішення спору в господарському суді; встановлення судом дійсності, чинності та виконуваності арбітражної угоди.

Детальніше з презентацією можна ознайомитися за посиланням.