flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді господарських судів обговорили проблемні питання застосування процесуального і матеріального права

27 вересня 2021, 17:24

24 вересня 2021 року в онлайн-режимі відбувся круглий стіл «Аналіз судової практики застосування Господарського процесуального кодексу України та вирішення спорів щодо укладення, внесення змін, розірвання та визнання договорів недійсними», організований судовою палатою для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС  відповідно до Плану роботи КГС ВС на 2021 рік.

Захід проведено за участю суддів Західного апеляційного округу з метою обговорення проблемних питань, зокрема тих, які виникають у судовій практиці щодо правозастосування окремих положень ГПК України.

З вітальними промовами до учасників круглого столу звернулися: заступник Голови Верховного Суду, голова КГС ВС Богдан Львов, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Тетяна Дроботова і голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотніцький.

Відкриваючи захід,  Богдан Львов зазначив, що деякі питання правозастосування викликають труднощі навіть у суддів Верховного Суду, без діалогу та подібних спільних обговорень не вдасться знайти шлях їх вирішення. «Можливо, не на всі гострі запитання відповіді знайдуться саме сьогодні, проте вже процес їх пошуку має вагоме значення. Адже якісне відправлення правосуддя і забезпечення верховенства права мають відбуватися з дотриманням процесуального та матеріального законодавства. Усі наші зусилля повинні бути спрямовані на підвищення ефективності судового захисту прав громадян та юридичних осіб, і це є головна мета нашої роботи», - наголосив очільник КГС ВС.

Він подякував судовій палаті для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС за пильну увагу до зазначеної проблематики, а суддям Західного апеляційного округу – за небайдужість і зацікавленість. Спікер також закликав колег постійно підвищувати свою кваліфікацію.

Круглий стіл складався з двох сесій: «Окремі питання застосування ГПК України» (доповідачі – Тетяна Дроботова, Іван Міщенко та Юрій Чумак) і «Вирішення спорів щодо укладення, внесення змін, розірвання та визнання договорів недійсними» (доповідачі – Наталія Волковицька, Віталій Зуєв та Олексій Случ, із презентаціями яких можна ознайомитися за посиланнями:

Наталії Волковицької - https://cutt.ly/4EWFqpL;

Віталія Зуєва - https://cutt.ly/lEWFzkA;

Олексія Случа - https://cutt.ly/EEWFCet ).

У заході також взяли участь судді судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС: Надія Багай, Інна Берднік, Сергій Могил, Єгор Краснов, Віталій Уркевич і Григорій Мачульський.

У ході обговорення судді господарських судів приділили увагу актуальним питанням застосування матеріального та процесуального законодавства, які, на їхню думку, є проблемними і потребують першочергового обговорення.

У заключному слові суддя, секретар судової палати КГС ВС Тетяна Дроботова подякувала всім за активну участь і зауважила: «Подібні обговорення КГС ВС завжди проводить у формі відкритого діалогу і запрошує всіх охочих активно долучатися до них, ділитися своїми думками». Модератор заходу закликала учасників разом шукати шляхи вирішення нагальних проблем, а також висловила сподівання, що спільні напрацювання будуть корисними як для суддів, так і для юристів-практиків та науковців.