flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорила з представниками Ради Європи подальші шляхи співпраці та проблематику виконання рішень ЄСПЛ

14 вересня 2021, 14:18

У межах дводенного візиту до Ради Європи у Страсбурзі Голова Верховного Суду Валентина Данішевська провела низку робочих зустрічей. Можливі шляхи співпраці Верховного Суду з Радою Європи були обговорені з начальником відділу з питань програм щодо співпраці Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Лілією Греттарсдоттір.

Лілія Греттарсдоттір зазначила, що основний принцип діяльності для всіх проєктів під егідою Ради Європи полягає в тому, щоб не нашкодити, адже правова традиція та менталітет тієї чи іншої країни – надзвичайно тонка матерія. Вона запевнила у своїй готовності підтримувати процеси реформування в Україні через подальшу співпрацю з Радою Європи.

Валентина Данішевська акцентувала на важливій ролі проєктів Ради Європи для України. Адже діяльність проєктів дозволяє реагувати на виклики, які виникають уже сьогодні. Наприклад, торік завдяки проєкту Ради Європи було здійснено оцінювання рівня довіри населення до судової влади. Довіра – це саме та категорія, якою дуже часто маніпулюють інші гілки влади, обґрунтовуючи необхідність судової реформи.

Питання виконання рішень Європейського суду з прав людини Україною були обговорені Головою Верховного Суду з представниками Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи. У зустрічі взяли участь начальник Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Клер Ові, начальник відділу Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Павло Пушкар, заступник Постійного представника України при Раді Європи Віктор Нікітюк, заступник начальника відділу з питань програм щодо співпраці Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Ліліт Данегян, координатор проєктів цього відділу Андрій Кавакін і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Учасники зустрічі обговорили рішення ЄСПЛ проти України, які стосуються суддів Верховного Суду України, та можливі шляхи виконання цих рішень.

Валентина Данішевська підкреслила, що судді Верховного Суду долучаються до заходів з питань виконання рішень ЄСПЛ, а зміни до законодавства готуються з урахуванням цих рішень. Окрім того, Верховний Суд здійснює огляд та аналіз рішень ЄСПЛ у справах щодо України. Ці огляди надсилаються до судів першої та апеляційної інстанцій. Важливо, щоб судді не лише знали про те чи інше рішення ЄСПЛ, а й уміли застосовувати релевантну практику.

Павло Пушкар подякував Верховному Суду за співпрацю і підтримку заходів щодо питань виконання рішень ЄСПЛ, організованих Радою Європи.