flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Валентина Данішевська зустрілася з Головою ЄСПЛ Робертом Спано

14 вересня 2021, 12:20

10 вересня 2021 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь в урочистостях з нагоди відкриття 2021 судового року (захід було перенесено із січня на вересень у зв’язку з карантинними обмеженнями) в Страсбурзі.

Під час візиту Валентина Данішевська зустрілася з Головою Європейського суду з прав людини Робертом Спано та обговорила питання співпраці Верховного Суду та ЄСПЛ. В обговоренні також узяли участь суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська, секретар ЄСПЛ Маріалена Цірлі, радник Голови і секретаря ЄСПЛ Рейчел Кондак і заступник Постійного представника України при Раді Європи Віктор Нікітюк.

Роберт Спано наголосив на важливості таких зустрічей у контексті формування спільного розуміння заради досягнення справедливого правосуддя. Голова ЄСПЛ підкреслив, що Україна – одна з держав, на які найбільше скаржаться їхні громадяни. Наразі в ЄСПЛ перебуває близько 11 тис. заяв від українських громадян, з яких 7 тис. стосуються Криму. Також Роберт Спано окреслив виклики, які, на його думку, постають перед Україною: судова реформа, посягання на незалежність суддів та боротьба з корупційними явищами.

Валентина Данішевська висловила вдячність Голові ЄСПЛ за можливість зустрітися та детальніше розповіла про роботу Верховного Суду і процеси, які відбуваються в Україні. Справді, зниження рівня незалежності суддів – одна з гострих проблем, з якими сьогодні стикається судова система. Інші проблеми – велике навантаження на суддів і брак стабільності.

Те, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України не функціонувала майже два роки, тільки поглибило кадровий дефіцит суддів у судах першої та апеляційної інстанцій – тепер судовій системі не вистачає понад 2 тис. суддів. І ситуація продовжує погіршуватися з огляду на кількість суддів, які можуть заявити про намір піти у відставку незабаром. 

Голова ЄСПЛ зазначив, що, на жаль, багато з проблем, озвучених Головою ВС, є актуальними і для інших країн Європи. Щодо України негативною тенденцією є те, що судді не відчувають достатньої підтримки всередині країни. Натомість вони стикаються з тиском і посяганням на незалежність. Також Роберт Спано зауважив, що його непокоїть складність впровадження структурних змін, брак інфраструктури й належного фінансування.

Роберт Спано запевнив, що коли йдеться про основоположні принципи, ЄСПЛ перебуває на передовій як головний гарант дотримання цих принципів. «Зрештою, кожна держава-член Ради Європи вправі впроваджувати свій варіант судової реформи, а ми тут для того, щоб ці реформи відповідали правам і цінностям, під якими держави-члени підписалися, приєднуючись до Ради Європи», – резюмував Голова ЄСПЛ. 

Ганна Юдківська додала, що надмірна тривалість судового провадження, яка часто є причиною звернення до ЄСПЛ, зокрема, зумовлена нестачею суддів. Суддя ЄСПЛ зупинилася й на інших системних викликах України, серед яких – проблеми досудового ув’язнення.

Секретар ЄСПЛ Маріалена Цірлі повідомила присутніх про зміну порядку розгляду справ ЄСПЛ. Наразі пріоритетними будуть справи про право на життя (стаття 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Окрім того, ЄСПЛ вирішив надавати пріоритет ще й тим справам, які є важливими для демократичних процесів країни, і допускати їх до розгляду.

Того ж дня Валентина Данішевська взяла участь в урочистому засіданні ЄСПЛ, зокрема в суддівському семінарі на тему «Верховенство права та справедливості в епоху цифрових технологій». Під час семінару було обговорено питання використання штучного інтелекту в роботі судової системи, у тому числі у процесі ухвалення судових рішень, доступу до правосуддя під час та після пандемії коронавірусу (в контексті обмеження прав людини). Також відбулися дискусії щодо застосування соціальних медіа представниками судової влади – суддями і судами, конфіденційності й цифрових технологій.

Відкрив семінар Роберт Спано. За його словами, цифрова революція внесла в наше життя зміни, які ще десять років тому вважалися неможливими. Проте технологічний розвиток також створює серйозні виклики та ризики для суспільства. «Останніми роками Рада Європи була особливо активною у сфері прав людини та штучного інтелекту. Для більш ефективного виконання роботи і швидшого здійснення правосуддя нам як суддям доводиться зазнавати певного тиску. Штучний інтелект пропонує певні можливості з точки зору обробки справ. Проте потрібно чітко усвідомлювати ризики для прав людини та керувати ними», – закликав Голова ЄСПЛ.

З доповідями виступили Голова Організаційного комітету Судового семінару у 2021 році, суддя Габріель Кукско-Стадлмайєр, професор права і технологій Католицького університету Левена, заступник Голови Спеціального комітету Ради Європи з питань штучного інтелекту Пеггі Вальке, керівник відділу адміністративної юрисдикції Державної ради Нідерландів, суддя Барт Йан ван Еттековен, заступник Голови Конституційного суду Іспанії Maрія Енкарнасьон Рока Тріас, Голова Конституційного суду Словенії Райко Кнезь.

Після семінару відбулося урочисте засідання, під час якого Голова ЄСПЛ Роберт Спано разом з Головою Верховного суду Нідерландів Дінеке де Грутом звернулися з промовами до представників вищих судів 47 країн-членів Ради Європи та до місцевих, національних і міжнародних органів влади щодо забезпечення незалежності  суддів та дотримання прав людини, які гарантуються Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.