flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Валентина Данішевська обговорила з Генеральним секретарем Ради Європи перспективи та виклики судової реформи

10 вересня 2021, 12:29

9–10 вересня 2021 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська на запрошення Голови Європейського суду з прав людини Роберта Спано перебуває з робочим візитом у місті Страсбург. Візит організовано проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя».

У програмі робочого візиту – зустрічі з представниками Ради Європи, Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) та Європейського суду з прав людини.

Проблеми та перспективи подальшої реформи судової системи обговорили Голова Верховного Суду Валентина Данішевська і Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич під час зустрічі 9 вересня. До зустрічі також долучилися Генеральний директор Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос і Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк.

Марія Пейчинович-Бурич акцентувала на ключовій ролі Верховного Суду в імплементації важливих реформ судової системи й утвердженні незалежності судової влади.

Валентина Данішевська висловила вдячність Раді Європі та особисто Марії Пейчинович-Бурич і Крістосу Джакомопулосу, проєктам РЄ за приділення уваги розбудові судової системи України.

Наразі судова влада України стикається з новими викликами: браком понад 2 тис. суддів, що впливає на тривалість розгляду справ, недостатнім фінансуванням потреб судової влади вже другий рік поспіль та необхідністю відстоювати інституційну незалежність органів суддівського врядування. 

Того ж дня Голова ВС провела робочу зустріч із представниками Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи. Зокрема, у зустрічі взяли участь Генеральний директор Крістос Джакомопулос, директор Директорату з прав людини Крістоф Пуарель, начальник Департаменту з питань впровадження стандартів у сфері прав людини, правосуддя і правового співробітництва Міхаїл Лобов, заступник начальника відділу з питань програм щодо співпраці Ліліт Данегян, координатор проєктів цього відділу Андрій Кавакін і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Крістос Джакомопулос окреслив сфери організації судової влади та взірцевого добору суддів до Верховного Суду, у яких досягнуто спільного прогресу Ради Європи і України, та схвалив результати судової реформи, яка стартувала ще у 2014 році.

За його словами, Рада Європи покладається на Верховний Суд у питанні застосування практики ЄСПЛ. Також Крістос Джакомопулос нагадав про низку ключових рішень, серед яких «Бурмич та інші проти України». Україна має докласти зусиль для того, аби виконувати всі рішення європейської судової інституції.

«Верховний Суд був, є і буде прихильником усіх позитивних змін, які дозволяють покращити систему організації судової влади. Ми сприймаємо нові підходи до формування органів суддівського врядування. Але якщо процедура формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не викликає особливих зауважень у судової системи, то з оновленим законодавством про Вищу раду правосуддя ситуація дещо складніша», – наголосила Валентина Данішевська. Вона пояснила європейським партнерам, у чому полягають вади оновленого законодавства, та поділилася ймовірними шляхами подолання недоліків.

Голова ВС наголосила, що ВРП – це конституційний орган, і під час внесення змін у законодавство, що регулює діяльність цього органу, вкрай важливо дотримуватися Конституції України.

Також Валентина Данішевська зауважила, що попит на суддівські послуги зростає. Як свідчать статистичні дані, торік на розгляді судової системи перебувало 4 млн справ і матеріалів, прогнозується, що цьогоріч з огляду на результати першого півріччя 2021 року цей показник становитиме близько 5 млн. Верховним Судом щороку розглядається близько 90 тис. справ і матеріалів. Запровадження касаційних фільтрів не вплинуло суттєво на навантаження ВС, адже, за законом, відмова у відкритті касаційного провадження має бути ґрунтовно мотивована – виготовлення таких ухвал теж вимагає певного часу. Щоправда, касаційні фільтри надали можливість розглядати менше справ по суті.

Європейські партнери висловили готовність підтримувати Україну на шляху імплементації міжнародних практик і стандартів задля належного захисту прав людини, утвердження верховенства права та забезпечення права кожного на справедливий суд.