flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Принцип правовладдя обумовлює, що особа має бути почутою і ставлення до неї має бути неупереджене – Мирослава Білак

10 вересня 2021, 11:37

У межах щорічних Днів Українського католицького університету з нагоди початку нового академічного року суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Мирослава Білак виступила з лекцією «Правовладдя як передумова позитивних змін для майбутнього країни».

Суддя пояснила, що відповідно до принципу верховенства права (правовладдя) дії суб’єкта владних повноважень повинні бути не тільки законними, але й правними, людина має бути почутою, а ставлення до неї – неупередженим. 

Мирослава Білак звернула увагу, що довгий час влада вважала, що її дискреція безмежна і може виходити за межі закону. Завдяки адміністративним судам, покликаним захищати людину від незаконних дій та бездіяльності суб’єкта владних повноважень, прийшло усвідомлення того, що дискреція має бути чітко обмежена. Суд у своїх висновках за результатом розгляду конкретних судових справ установлює відповідні критерії, які формують правомірну поведінку органу влади.

У зв’язку із цим Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду запровадив доктрину справедливої процедури («fair procedure»), що забезпечує справедливе ставлення до особи. Суди спонукають органи влади змінювати внутрішні процедури, які й забезпечать реалізацію гарантованих Конституцією матеріальних прав людини і громадянина.

Знання адміністративних процедур громадянами та юристами зокрема дозволяє їм контролювати владу. Адже влада за соціальним контрактом найнята суспільством для того, щоб йому служити. Влада має бути публічною і підзвітною людині, її послуги повинні бути ефективними. Спікерка також сказала, що важливу роль у підзвітності влади відіграє громадянське суспільство. 

Суди, рішення яких є джерелом права, – це велика допоміжна сила, яка в конкретному прикладі надає владі зразок, як діяти в тих чи інших правовідносинах.

Принципи правовладдя, які застосовує КАС ВС, допомагають будувати public accountability – систему публічної відповідальності (підзвітності) за допомогою створення інституціонального контролю над рішеннями влади людиноцентричного спрямування. І в такий спосіб суди мають можливість впливати на розвиток і формування інститутів влади в державі.

«Крізь розуміння культури правовладдя в Україні формується фундамент для реалізації його принципів і цінностей, які втілюються в усіх сферах життя суспільства і держави та є своєрідним дороговказом для майбутнього розвитку країни», – наголосила суддя.