flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС Михайло Смокович долучився до обговорення питань соціальних прав та їх захисту адміністративним судом

01 вересня 2021, 16:27

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович узяв участь у круглому столі «Соціальні права та їхній захист адміністративним судом // Проблемні аспекти», який відбувся 30 серпня 2021 року у м. Вінниці. Організатори заходу – Сьомий апеляційний адміністративний суд, Вінницька обласна державна адміністрація, Вінницька обласна рада, Вінницька міська рада та Асоціація соціального розвитку через право.

Серед учасників заходу були також представники апеляційних та окружних адміністративних судів, органів суддівського самоврядування, місцевого самоврядування м. Вінниці та науковці.

Очільник КАС ВС зауважив, що соціальні права, визначені й гарантовані Конституцією України, є надзвичайно важливими для України як соціальної і правової держави, а тому вона, в особі відповідних державних органів, має належним чином їх захищати.

Михайло Смокович нагадав про Рішення Конституційного Суду України від 19 грудня 2018 року № 12-р/2018, у якому наголошено, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов’язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

Голова КАС ВС також висвітлив питання щодо виконання рішень адміністративних судів у соціальних спорах. Він зауважив, що однією з проблем, через яку значна кількість рішень не виконується, є відсутність коштів у держави.

Робота круглого столу була організована у форматі тематичних сесій, під час яких учасники розглянули актуальні питання, зокрема такі: особливості соціального захисту в умовах децентралізації, сучасні виклики у впровадженні інтегрованого підходу до соціальних послуг та їх захисту, місце пенсійного забезпечення в системі соціального захисту населення, незалежність судді в контексті соціальних гарантій суддів, стан виконання судових рішень в Україні, причини їх невиконання та пошук шляхів подолання кризи, обрання ефективного способу захисту порушеного права як запорука виконання рішення суду в соціальній сфері, проблематика виконання рішень судів адміністративної юстиції органами місцевого самоврядування тощо.