flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосування медіації матиме позитивний ефект як для сторін спорів, так і для судової системи – Всеволод Князєв

31 серпня 2021, 12:56

Представники Верховного Суду взяли участь у VI Міжнародному форумі «Медіація і право».  Захід, організований проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади в України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя», Українською академією медіації та проєктом «Право-Justice», відбувся 27 серпня 2021 року.

Під час виступу в рамках експертної дискусії «Медіація: модний тренд чи нагальна потреба?» Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв зазначив, що повноцінне впровадження інституту медіації матиме позитивний ефект як для сторін спорів, так і для судової системи.

Так, загалом за минулий рік до судів України надійшло 3,7 млн справ, що зумовило надмірне навантаження на суддів. Крім того, хронічне недофінансування та кадровий дефіцит суттєво ускладнюють роботу судової системи. «Тому основний позитивний ефект, який очікується від запровадження медіації, – це розвантаження судів від справ, спір у яких може бути вирішений на етапі переговорів. Тож судді матимуть більше часу для розгляду складних справ, які справді потребують втручання суду», – пояснив Секретар ВП ВС.

За словами Всеволода Князєва, застосування медіації є одним із найважливіших кроків для покращення ситуації зі здійсненням правосуддя загалом, адже використання такого інструменту вирішення спорів сприятиме скороченню строків і підвищенню якості розгляду справ судами, а також спростить доступ громадян до правосуддя.

Водночас, як зауважив спікер, використання цієї процедури до звернення до суду в будь-якому разі матиме позитивний ефект для розгляду справи безпосередньо в суді. Так, якщо в результаті медіації конфлікт вирішено – справа не дійде до суду. В іншому разі в процесі переговорів сторони мають можливість домовитися щодо дрібниць, відкинути зайве й конкретизувати питання, стосовно яких вони не досягли згоди. Такий розвиток подій, на переконання Всеволода Князєва, позитивно вплине на визначення предмета доказування та прискорить розгляд справи судом.