flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законотворчу діяльність неможливо здійснювати без залучення вузькопрофільних фахівців – Богдан Львов

02 серпня 2021, 11:11

30–31 липня 2021 року відбувся Всеукраїнський конгрес судових експертів «EXPERT’2021» за участю представників виконавчої, судової влади, експертного середовища та місцевого самоврядування.

Під час заходу обговорили результати співпраці Союзу експертів України та Міністерства юстиції України щодо вдосконалення нормативно-правових актів у сфері судової експертизи. На думку організаторів, напрямами розв’язання проблем у цій сфері є поступове реформування застарілої системи та впровадження нових, ефективних принципів саморегулювання.

У вітальному слові в. о. Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов привітав учасників заходу з професійним святом – Днем судового експерта, яке відзначалося 4 липня, наголосивши: «Як би не змінювалося законодавство в цій сфері, професійні й особисті якості та навички експерта завжди матимуть вагоме значення у вирішенні найбільш проблемних спорів».

Спікер зазначив, що процесуальне законодавство постійно змінюється. Нині домінує не роль судів, а змагальність сторін, кожна з яких тепер може запросити атестованих судових експертів.

Наразі для суду актуальним є розв'язання питання: як визначитися з кваліфікацією судового експерта, на яку впливає не лише кількість проведених ним судових експертиз, а й наукові здобутки та особисті досягнення кожного фахівця.

Очільник КГС ВС також закликав експертне середовище напрацювати чіткі методологічні підходи, які застосовуватимуться судами надалі. «На моє глибоке переконання, законотворчу діяльність неможливо здійснювати без залучення вузькопрофільних фахівців. Фактично кожен закон мають розробляти й опрацьовувати ті, хто постійно стикається із цим питанням. Натомість держава має лише з розумінням здійснювати державний контроль з метою не зашкодити самоврядуванню, адже будь-який здоровий організм не налаштований на самознищення», – наголосив спікер.

Богдан Львов також зазначив про відчутні позитивні зрушення в діяльності Міністерства юстиції України як державного регулятора й наголосив, що на відомство покладена відповідальна місія подальшої підтримки здорових ініціатив і сприяння їх реалізації.