flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судове рішення, що не виконується, не лише нікому не потрібне, а й дискредитує як суди, так і державу в цілому – Б.Львов

30 липня 2021, 10:35

29 липня 2021 року Директорат правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України презентував Моніторинговий звіт за результатами проведеного аналізу мораторіїв, що ускладнюють виконання судових рішень та застосування процедур банкрутства.

У вітальному слові заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов наголосив на важливості заходу й подякував організаторам за проведену масштабну роботу, а проєкту ЄС «Право-Justice» – за багаторічну плідну співпрацю та постійну підтримку позитивних ініціатив.

Спікер зазначив, що невиконання судових рішень роками було проблемою лише судів і частини Міністерства юстиції України, яка представляє інтереси держави у Європейському суді з прав людини. Ця проблема полягає в тому, що судове рішення, яке не виконується, не лише нікому не потрібне, а й дискредитує як суди, так і державу в цілому.

Нині в Україні діє 13 мораторіїв у сфері примусового виконання рішень та 11 у процедурах банкрутства. Це фактично легітимована законом можливість для боржника не виконувати повністю або частково свої зобов’язання. На думку доповідача, той, хто перебуває під мораторієм, певною мірою є в комфортних умовах, адже результат уже прогнозований. «Такий важливий інструмент спокушає державу застосовувати його для досягнення швидкого результату. Проте він має використовуватися лише як хірургічний скальпель, а не ковальський молот. Та якщо колись і доведеться його застосувати, то лише за цільовим призначенням і на дуже обмежений час, щоб не руйнувати економічні відносини в державі», – переконаний Богдан Львов.

Очільник КГС ВС зазначив, що моніторинг засвідчив існування мораторіїв уже десятиліттями, тому дослідники мають порівняти мету, яка була задекларована 15–17 років тому, з результатами, які ми маємо сьогодні. Водночас Богдан Львов зауважив, що ніколи раніше не досліджувалися питання, чи відповідає застосування мораторію задекларованій меті та як заходи, пов’язані з впровадженням і підтриманням мораторію, впливають на економіку, на відносини між підприємствами, на інвестиційну привабливість. За його словами, навіть зараз у Верховному Суді перебуває щонайменше два звернення від судів стосовно того, що під час розгляду певних судових справ мораторії були визнані неконституційними. Відповідно до чинного законодавства суди звернулися до Верховного Суду з проханням розглянути питання звернення з приводу мораторію до Конституційного Суду України.

Спікер відзначив важливість Звіту, адже він покликаний визначити подальшу державну політику в цьому напрямі. Окрім того, держава вперше порушила цю проблематику на рівні Кабінету Міністрів України. «Це дуже важливий перший крок, і хоча він не буде простим в умовах дефіциту бюджету, він є важливим, актуальним і краще за будь-які заяви свідчить про наміри держави побудувати цивілізований ринок. Навіть якщо лунатимуть критичні зауваження, то вони лише сприятимуть досягненню кінцевої мети – покращенню економічного становища, судової сфери й іміджу нашої держави на міжнародній арені», – наголосив Богдан Львов.

Зі Звітом про проведення моніторингу мораторіїв, що ускладнюють виконання судових рішень та застосування процедур банкрутства, можна ознайомитися на офіційному вебсайті Мін’юсту в рубриці «Структура» / «Центральний апарат Міністерства» / «Структурні підрозділи Міністерства» / «Директорат правосуддя та кримінальної юстиції» / «Моніторинг впровадження та аналіз ефективності НПА») за посиланням – https://minjust.gov.ua/uk/m/monitoring-vprovadjennya-ta-analiz-efektivnosti-npa.