flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентували і запустили пошукову Базу правових позицій Верховного Суду

21 липня 2021, 18:37

20 липня 2021 року відбулася презентація інноваційного продукту «База правових позицій Верховного Суду», який створений ВС за підтримки проєкту ЄС «Право-Justice».

Вітаючи учасників заходу, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що одним із найголовніших завдань Верховного Суду є забезпечення єдності судової практики. Звісно, що діяти, мислити однаково – це неприродна річ, навпаки, природнішим є різне бачення того чи іншого питання. Попри це громадяни хочуть відчувати, що закон єдиний для всіх. Саме цього вимагає принцип верховенства права, яким судді керуються у своїй діяльності. «Для того, щоб діяти як одна система, ми маємо розуміти один одного і ґрунтовно знати позиції, які висловлюються Верховним Судом та є обов’язковими для застосування судами», – переконана Голова ВС.

За словами Валентини Данішевської, суди щороку розглядають приблизно 4 млн. справ, зокрема Верховний Суд – майже 90 тис. справ. Звісно, що не в кожному судовому рішенні висловлюються правові висновки, які мають застосовувати інші суди, проте навіть наявні обсяги є величезними для аналізу, усвідомлення та застосування.

Розуміючи всі виклики, фахівці департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду взялися знайти спосіб, який сприятиме ознайомленню з позиціями ВС та оптимізує пошук судової практики. Така ідея була підтримана європейськими колегами. «Разом нам удалося знайти розробників і вдало поєднати потенціал ІТ-технологій з юриспруденцією. Як наслідок цієї співпраці маємо ресурс, який дасть змогу полегшити пошук релевантної практики Верховного Суду», – наголосила Голова ВС.

Валентина Данішевська подякувала партнерам із Європейського Союзу та колегам із проєкту «Право-Justice» за спільну роботу, результатом якої є База правових позицій.

«Цей продукт сприятиме єдності судової практики, зменшенню скасувань рішень першої чи апеляційної інстанції Верховним Судом. Я переконана, що База полегшить роботу та допоможе застосовувати уніфіковані підходи у правозастосуванні та дасть людям змогу відчувати, що закон є однаковим для кожного громадянина», – резюмувала вона.

Менеджер сектору верховенства права і антикорупційної політики Представництва Європейського Союзу в Україні Манфредас Лімантас зазначив, що презентований продукт – це своєрідний архів правових позицій ВС зі зручним та легким інструментом пошуку. Наразі База містить більше 5 тис. правових позицій ВС, і щодня вона буде поповнюватися.

Манфредас Лімантас переконаний, що ця програма суттєво посилить доступ до практики ВС і, як наслідок, сприятиме уніфікації судової практики в Україні, адже всі правники-практики матимуть можливість швидко і легко знаходити правові позиції ВС. За його словами, робота над Базою продовжується, зокрема, планується вдосконалення та розширення критеріїв пошуку, розробляється можливість публікації рішень ЄСПЛ, а також створення автоматизованого механізму аналізу нових справ. Окрім того, триває робота щодо інтеграції цієї Бази з іншими автоматизованими системами судової влади.  

Спікер переконаний, що для успіху Бази треба декілька факторів: по-перше, системно її наповнювати новими релевантними правовими позиціями; по-друге, користуватися нею і поліпшувати її.

Керівник проєкту ЄС «Право-Justice» Довидас Віткаускас подякував усім стейкхолдерам і, зокрема, Верховному Суду за ініціювання такої ідеї та за її реалізацію у доволі стислі строки. Проте будь-який ІТ-продукт потребує поліпшення, тому він сподівається, що на етапі тестування програми правова спільнота надасть корисний зворотний зв’язок.

«Окрім технічної інтероперабельності з іншими автоматизованими продуктами, потрібно створити умови для стандартизації правового мислення серед українських суддів», – переконаний Довидас Віткаускас. У зв’язку з цим він вважає, що робота над стандартизацією структури судових рішень, розділення «фактів» і «права», позбавленням надмірного формалізму та цитування законодавства має продовжуватися.

Презентував програму «База правових позицій Верховного Суду» керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС, доктор юридичних наук Расім Бабанли. За його словами, цей продукт став результатом клопіткої і плідної роботи, яка полягала в розробленні програми з аналізу судових рішень, заснованої на використанні потенціалу сучасних цифрових технологій. Так, концепція продукту поєднувала два елементи. Перший – унікальний контент. Другий – технічні новації, які можуть допомогти в питанні пошуку судової практики. Використання у повсякденній роботі Бази позбавлятиме суддів рутини та сприятиме вивільненню вільного часу для розгляду складних справ.

«Ключовою метою розробки Бази було забезпечення повнотекстового добору релевантної практики, тобто щоб будь-який користувач програми міг завантажити для цілей пошуку повнотекстовий документ (проєкт судового рішення, проєкт позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги), і База автоматично підібрала під цей текст релевантну практику Верховного Суду», – зауважив Расім Бабанли. Такий інструмент не тільки значно спростить пошук судової практики, а й стане запорукою поліпшення роботи представників усіх юридичних професій.

Презентована програма дає змогу здійснити пошук за великими фрагментами текстів, за текстовими документами, а також за посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень. За словами спікера, цифровий алгоритм, закладений у Базу, видає відповідні правові позиції ВС на підставі аналізу словонабору в завантаженому користувачем файлі. Крім того, є можливість пошуку за ключовими словами та за Правовим тематичним класифікатором.

Расім Бабанли наголосив, що тепер увага розробників буде зосереджена на подоланні певних недоліків, виявлених під час тестової експлуатації, а також поліпшенні пошукових можливостей програми.

З відеозаписом презентації можна ознайомитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=iQK1lbfgl3Q

Для використання Бази правових позицій Верховного Суду необхідно створити акаунт на сайті lpd.court.gov.ua.