flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про захист соціальних прав в адміністративній юстиції розповів голова КАС ВС Михайло Смокович

19 липня 2021, 18:22

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у фінальній конференції з нагоди офіційного закриття проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні», яка відбулася 15 липня 2021 року.

Вітаючи учасників заходу, Михайло Смокович подякував усім, хто долучився до міжнародного проєкту та був небайдужим до тих соціальних проблем, які виникають в Україні. Він зауважив, що оскільки адміністративні суди також опікуються питаннями соціального забезпечення громадян України, то цей проєкт є дуже помічним у вирішенні багатьох питань.

Голова КАС ВС зазначив, що правовий статус України як соціальної держави задекларований у Конституції України і тих міжнародних договорах, які стали частиною національного законодавства України. Проте на практиці ми нерідко бачимо іншу соціальну картину, коли питання соціальної держави нівелюються самою державою. Підтвердженням цього є той масив справ, які розглядаються в адміністративних судах.

Так, Михайло Смокович повідомив, що з часу започаткування адміністративного судочинства у системі адміністративних судів України перебувало на розгляді біля 10 млн справ щодо захисту соціальних прав. Понад 2 млн 700 тис. справ стосувалося виконання рішень судів у соціальних спорах, які були прийняті на користь особи. У 2020 році таких справ було більше 141 тис., а вже у 2021 році – понад 91 тис. Переважна кількість таких справ стосується різного роду соціальних виплат, які здебільшого зумовлені відповідними законодавчими змінами.

За таких умов, наголосив доповідач, адміністративні суди докладають усіх можливих зусиль, щоб соціальні права осіб були захищені.

Михайло Смокович звернув увагу на Рішення Конституційного Суду України від 19 грудня 2018 року № 12-р/2018, яке є важливим для вирішення соціальних спорів. У цьому Рішенні, зокрема, наголошено на тому, що держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов’язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності.   

Доповідач ознайомив учасників заходу із правовою позицією ВС у справі про розстрочення виплат сум підвищеної пенсії військовослужбовців у відставці, у якій Суд дійшов висновку, що відсутність бюджетних асигнувань не є підставою для відмови у виплаті позивачеві пенсії у повному обсязі, оскільки гарантовані законом виплати, пільги тощо неможливо поставити в залежність від видатків бюджету.

Голова КАС ВС також зазначив, що завдяки проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні» охоплено три важливі напрями захисту вразливих верств населення – захист прав дітей, людей з інвалідністю та людей літнього віку.

Насамкінець Михайло Смокович висловив сподівання, що співпраця України та Ради Європи й надалі триватиме.

Крім цього, під час заходу учасники розглянули рекомендації у сфері забезпечення соціальних прав, прав осіб з інвалідністю, забезпечення рівності у сфері працевлаштування, розглянули питання щодо забезпечення прав літніх людей, дітей, а також проаналізували застосування Європейської соціальної хартії в Україні.