flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ККС ВС та апеляційних судів обговорили питання щодо судової практики в кримінальній юрисдикції

16 липня 2021, 15:37

15 липня 2021 року відбулася робоча нарада керівництва Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду з головами, заступниками голів та секретарями судових палат з розгляду кримінальних справ апеляційних судів.

У вітальному слові голова ККС ВС Станіслав Кравченко наголосив на важливості проведення таких зустрічей та обговоренні питань, що стосуються судової практики, задля забезпечення її єдності. Голова ККС ВС нагадав про механізми забезпечення єдності судової практики – розгляд кримінальних проваджень палатою та об’єднаною палатою.

Втім, не у всіх питаннях ККС ВС має можливість забезпечити єдність практики, адже деякі судові рішення не підлягають касаційному перегляду. Зокрема, оскарження ухвал слідчих суддів здійснюється лише в апеляційному порядку. «У цьому випадку судову практику формують апеляційні суди, і важливо, щоб така практика була однакова», – зазначив Станіслав Кравченко.

Заступник голови ККС ВС, секретар Другої судової палати ККС ВС Валентина Щепоткіна висвітлила судову практику ККС ВС, сформовану в постановах об’єднаної палати, які були ухвалені в першому півріччі 2021 року.

«У першому півріччі цього року на розгляді ОП ККС ВС перебувало 19 кримінальних проваджень, 14 із яких розглянуто по суті з формуванням відповідних висновків. П’ять кримінальних проваджень було повернуто, оскільки ОП не знайшла підстав для їх розгляду», – розповіла Валентина Щепоткіна.

За її словами, у 7 із 14 ухвалених ОП ККС ВС постанов сформовані висновки щодо застосування норм процесуального права, а в інших 7 – норм матеріального права.

Заступник голови ККС ВС також розповіла про практику розгляду кримінальних проваджень за новоявленими обставинами. Зокрема, доповідачка звернула увагу на постанову ОП ККС ВС від 3 лютого 2020 року у справі № 522/14170/17 (провадження № 51-1836кмо19). У ній сформульовано висновок про те, що положення ч. 1 ст. 459 КПК України слід розуміти як такі, що передбачають можливість перегляду за нововиявленими обставинами судових рішень, які набрали законної сили та якими завершено розгляд кримінального провадження по суті в суді відповідної інстанції. Перегляд за нововиявленими обставинами ухвал слідчого судді, а також рішень суду апеляційної інстанції щодо таких ухвал кримінальним процесуальним законодавством не передбачений. Положення ч. 2 ст. 464 КПК України про те, що «суддя … вирішує питання про відкриття кримінального провадження за нововиявленими або виключними обставинами», надають судді повноваження перевірити наявність підстав для відкриття провадження за нововиявленими обставинами та ухвалити рішення про відкриття такого провадження або відмову у його відкритті.

Секретар Третьої судової палати ККС ВС Герман Анісімов акцентував на основних аспектах судової практики, сформованої судами України щодо розгляду кримінальних проступків. Інститут кримінальних проступків працює тільки рік (із 1 липня 2020 року), тому в суддів виникає багато запитань щодо застосування його на практиці.

Герман Анісімов розповів, зокрема, про те, хто має складати обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку; чи може дізнавач звертатися до слідчого судді з клопотанням про арешт майна у кримінальних провадженнях щодо кримінальних проступків; чи можна об’єднувати матеріали щодо кримінального проступку в будь-якому провадженні (загальному чи спрощеному) з матеріалами щодо злочину (ч. 1 ст. 334 КПК України); чи вправі суд, розглядаючи кримінальне провадження щодо кримінального проступку в спрощеному провадженні, надати іншу кваліфікацію діям обвинуваченого у разі незгоди з правовою кваліфікацією дій, наданою органом досудового розслідування; у яких випадках здійснюється касаційний перегляд кримінальних проваджень щодо кримінальних проступків.

Крім того, учасники наради обговорили проблемні питання, що виникають у суддів місцевих та апеляційних судів під час розгляду кримінальних проваджень, в тому числі й тих, які стосуються повноважень слідчих суддів, застосування ст. 69 (призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом) і ст. 75 (звільнення від відбування покарання з випробуванням) КК України.

Під час зустрічі йшлося також про кадрові негаразди судової системи, зокрема щодо неможливості в деяких апеляційних судах сформувати колегію для розгляду кримінального провадження та необхідності у зв’язку з цим вирішення питання про направлення кримінального провадження з одного апеляційного суду до іншого (у порядку ст. 34 КПК України).

Насамкінець Станіслав Кравченко подякував представникам апеляційних судів за зустріч і висловив переконання, що такі наради, а також семінари для суддів місцевих та апеляційних судів, які проводять судді ВС, допоможуть у формуванні єдиної судової практики.

Участь у нараді також взяли секретар Першої судової палати ККС ВС Василь Огурецький, судді ККС ВС Вячеслав Наставний, Юрій Луганський та Віктор Остапук.