flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС долучилися до обговорення питань виконання рішень судів адміністративної юстиції

13 липня 2021, 11:19

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович і суддя цього суду Олена Губська взяли участь у круглому столі «Виконання рішень судів адміністративної юстиції // Проблематика. Шляхи вдосконалення», організованому Громадською організацією «Асоціація соціального розвитку через право».

Серед учасників заходу були також представники Конституційного Суду України, апеляційних та окружних адміністративних судів, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Верховної Ради України, Міністерства юстиції України,  приватні виконавці та інші.

Голова КАС ВС Михайло Смокович, вітаючи учасників заходу, висловив подяку його організаторам за можливість обговорення представниками органів законодавчої, виконавчої та судової влади проблем, пов’язаних із виконанням рішень судів адміністративної юстиції.

Доповідач зазначив, що виконання рішень адміністративних судів у соціальних спорах є однією з проблем адміністративного судочинства. Він повідомив, що з 2005 року понад 2 млн 700 тис. справ в адміністративній юстиції стосувалося питання виконання рішень судів. У 2020 році таких справ було більше 141 тис., а вже у 2021 році – більше 91 тис. Михайло Смокович пояснив, що ці спори стосуються не самого конфлікту між людиною і державою, а це вже спори саме з приводу виконання рішень судів.

Суддя КАС ВС Олена Губська окреслила проблемні питання щодо виконання судових рішень.

Вона зазначила, що 50–60 % рішень судів не виконуються через відсутність у держави коштів, і це є однією з проблем.

Друга проблема, на яку звернула увагу суддя, – це те, що органи Пенсійного фонду України після ухвалення судового рішення з розрахунком виплат проводять розрахунок на власний розсуд. Очевидно, що за таких обставин фізичній особі необхідно повторно звертатися до суду.

Учасники заходу також обговорили питання щодо стану виконання рішень судів адміністративної юстиції в Україні, основних причин невиконання органами державної влади рішень судів адміністративної юстиції та шляхів їх подолання, проблематики виконання рішень судів адміністративної юстиції органами місцевого самоврядування, інституту судового контролю в адміністративному судочинстві, зміни порядку та способу виконання судових рішень, особливостей здійснення виконавчого провадження стосовно рішень судів адміністративної юстиції, забезпечення виконання рішень адміністративних судів приватними виконавцями, розподілу бюджетних асигнувань на виконання судових рішень.