flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС удосконалюють навички написання судових рішень

02 липня 2021, 17:11

2–3 липня 2021 року відбувається тренінг з удосконалення написання текстів судових рішень для суддів Верховного Суду, організований за сприяння канадсько-українського Проєкту підтримки судової реформи.

Захід спрямовано на удосконалення навичок структурування судового рішення для зрозумілого та переконливого доведення учасникам справи та широкому колу зацікавлених осіб позиції суду.

Відкриваючи тренінг, Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв подякував канадським партнерам за допомогу в організації навчання та відзначив важливість проведення навчального курсу не лише з метою запровадження міжнародного досвіду в Україні, а й задля підвищення рівня довіри громадян до судової влади.

«Не може бути гарного сприйняття і позитивного іміджу судової системи, поки ми не будемо ухвалювати зрозумілі й переконливі для громадян судові рішення», – наголосив Секретар ВП ВС.

Всеволод Князєв зауважив, що ключовим адресатом будь-якого судового рішення є сторони у справі. Другим адресатом є юридична спільнота, яка вивчає, аналізує і використовує судові рішення для обґрунтування власних правових позицій у судах. Судді першої та апеляційної інстанцій також використовують судову практику Верховного Суду для мотивування власних рішень. Окрім цього, судові рішення мають вагомий вплив на формування наукової думки та на встановлення розуміння справедливого правосуддя у суспільстві.

Секретар ВП ВС зазначив, що судді ВС вже значною мірою застосовують нові підходи в написанні рішень та формують їх за новою структурою, започаткованою Верховним Судом у 2017 році. Тренінг дасть змогу суддям удосконалити навички написання судових рішень, а також отримати практичний досвід і здійснити аналіз власних робіт за підтримки професійних тренерів.

Керівник канадсько-українського Проєкту підтримки судової реформи Любомир Маркевич поділився досвідом запровадження подібного навчального курсу в Канаді, який у 1981 році було розроблено групою канадських суддів-реформаторів. Сьогодні ж він є одним із найбільш важливих та затребуваних курсів серед канадських суддів. Навчальний курс, розроблений в Україні суддями Верховного Суду, є результатом дворічної співпраці українських і канадських експертів, які впровадили найкращі та перевірені часом канадські практики, пристосувавши їх до українських реалій.

Співавтори  навчального курсу з написання судових рішень для суддів Канади – суддя апеляційного суду провінції Онтаріо у відставці Джон Ласкін та колишній виконавчий директор Національного суддівського інституту Джордж Томсон – детально розповіли про розроблений ними навчальний курс, який базується на підході «навчання в процесі роботи». На думку авторів, найефективніше навичками написання судових рішень можна оволодіти в три етапи: прослухавши лекції, використавши здобуті знання в практичній роботі в малих групах та отримавши коментарі тренерів за результатами проведеної роботи. Саме таким чином і сформовано навчальний курс. 

«Канадський курс, який судді вивчають уже понад 40 років, позитивно вплинув на якість написання судових рішень. Рішення пишуться доступною мовою, вони стали коротшими, краще структурованими, і, що найважливіше, їх можуть прочитати і зрозуміти представники громадськості», – зазначив Джон Ласкін.

Джордж Томсон додав, що навчання канадських суддів не лише позитивно вплинуло на зрозумілість і мотивованість судових рішень, а й посилило довіру до судової влади Канади загалом.

За його словами, структура судового рішення має таке ж вагоме значення, як і його мотивувальна частина. Крім того, потрібно не тільки написати вдало структуроване рішення, але і зважати на те, як донести його до громадськості.

Співавтори курсу висловили сподівання, що таке навчання в Україні матиме такі ж позитивні результати, як і в Канаді.

Протягом дводенного тренінгу судді Верховного Суду ознайомляться з теоретичними основами удосконалення написання тексту судових рішень. Ітиметься, зокрема, про такі аспекти судового рішення, як: орієнтація на читача; формування текстів доведення та спростування; викладення інформації за принципами «контекст передує деталям», «висновки передують роздумам»; структурування судового рішення за проблемами, які має вирішити суд; написання вступу до судового рішення тощо. Судді ВС матимуть змогу застосувати здобуті навички під час виконання практичних завдань з написання фрагментів судових рішень, працюючи у групах за юрисдикціями, після чого отримають коментарі від розробників та тренерів курсу щодо проведеної роботи.

Нагадаємо, що у вересні 2020 року навчальний курс було апробовано за участю помічників суддів ВС для подальшого його викладання суддям Верховного Суду, а згодом – суддям першої та апеляційної інстанцій. У квітні цього року відбувся такий тренінг для суддів Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, місцевих адміністративних та господарських судів.