flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ефективність захисту виборчих прав громадян адмінсудами обговорюють на IV Міжнародній науково-практичній конференції

01 липня 2021, 16:50

Сьогодні, 1 липня 2021 року, розпочала роботу IV Міжнародна науково-практична конференція «Захист виборчих прав адміністративними судами в Україні», присвячена проблемам ефективності судового захисту основних виборчих прав громадян та особливостям розгляду окремих категорій справ, пов’язаних з виборчим процесом.

У заході, який триватиме два дні, візьмуть участь судді, вчені-дослідники з наукових установ, фахівці-практики, міжнародні експерти, які цікавляться сучасним станом судового захисту виборчих прав.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, вітаючи учасників заходу, зазначила, що ця конференція відбувається в рамках Днів адміністративної юстиції України, проведення яких свідчить про важливість історичних подій 2005 року, коли Верховна Рада України ухвалила Кодекс адміністративного судочинства України. Цей Кодекс заклав підґрунтя для посилення захисту прав і свобод громадян у сфері публічно-правових відносин, а також став правовою основою для початку діяльності адміністративних судів в Україні.

«Розглядаючи спори, що виникають у зв’язку з виборчим процесом, суди стоять на сторожі вільного волевиявлення громадян та захисту їхнього основоположного виборчого права. Відповідно до усталених позицій Європейського суду з прав людини саме функціонування ефективної системи захисту виборчих прав у судовому порядку є головною гарантією забезпечення вільних і справедливих виборів у країні», – зауважила Голова ВС.

За її словами, досить часто навіть від розгляду індивідуальних спорів залежить довіра до виборчого процесу загалом, а отже й сприйняття та визнання результатів виборів у державі та за її межами.

Завершуючи свій виступ, Голова ВС зауважила, що досвід Німеччини, Литви та інших країн Європи, а також практика Європейського суду з прав людини є цікавими й дуже корисними для якнайкращого забезпечення та захисту виборчих прав у судах України.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович у вітальній промові зазначив, що обрана саме така тема конференції, оскільки виборче право у демократичній державі є основоположним. Завдяки інституту виборів громадяни фактично здійснюють публічне політичне відтворення самої держави. Це право громадян має бути захищеним, і такий захист здійснюють адміністративні суди, які вже мають великий досвід з розгляду подібних спорів.

Михайло Смокович зазначив, що судді адміністративних судів, розв’язуючи виборчі спори, найкраще бачать колізії і недосконалості у виборчому законодавстві.  Тому очікуваним результатом роботи конференції є формування його учасниками предметних рекомендацій, зокрема й для Верховної Ради України, для вдосконалення виборчого законодавства, а також щодо механізму забезпечення захисту виборчих прав в адміністративному судочинстві.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов нагадав, що торік європейська спільнота святкувала 70-річчя з дня прийняття Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а ст. 3 Першого протоколу до Конвенції гарантує право на вільні вибори, і це право є фундаментальним для сталого розвитку демократії. За його словами, судові рішення у цьому процесі – головний елемент для формування довіри громадян до результатів виборів, а якість судових рішень визначає ступінь цієї довіри.

Стен Ньорлов наголосив, що Рада Європи підтримує уряд України та українське суспільство для того, щоб запроваджувані реформи та зміни у виборчому процесі реалізовувалися відповідно до європейських норм і стардартів.Національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні, LLM, к. ю. н. Олександр Водянніков зазначив, що перша і найголовніша ознака сталості й витривалості демократичного режиму – це здатність національної судової системи захистити, серед іншого, права в демократичному виборчому процесі. Саме тому тематика цього заходу є дуже важливою не тільки для України, а й для усього демократичного світу.

Олександр Водянніков зауважив, що Координатор проектів ОБСЄ висловлює щиру подяку Верховному Суду за плідну співпрацю щодо розбудови верховенства права, сталості судової практики та висловив готовність у подальшій підтримці.

Директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер звернув увагу на давню плідну й успішну співпрацю Фонду з українськими адміністративними судами, яка сприяє обміну досвідом. 

Говорячи про актуальність обраної теми конференції, він зазначив, що демократичний процес формування політичного світу може зазнати шкоди в разі неповаги до виборчих прав і прав проведення виборів у будь-якій країні. Тому важливим є належний контроль за дотриманням правил їх проведення.

Президент Національної академії правових наук України Олександр Петришин відзначив, що між НАПрН України та Верховним Судом, зокрема Касаційним адміністративним судом у складі ВС, склалася добра традиція проведення щорічних підсумкових науково-практичних заходів на початку липня на честь адміністративної юстиції в Україні. Тематика цих заходів завжди охоплює найважливіші питання, адже адміністративна юстиція перебуває на вістрі актуальних проблем політичного і правового розвитку держави, зокрема таких, як захист прав людини, особливо її політичних прав.

Детальніше про захід читайте в наших наступних матеріалах.