flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС долучилися до експертного обговорення «Між людиною та владою: еволюція адміністративної юстиції»

01 липня 2021, 15:52

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та суддя Великої Палати Верховного Суду Олександр Золотніков взяли участь в експертному обговоренні «Між людиною та владою: еволюція адміністративної юстиції», організованого П’ятим апеляційним адміністративним судом з нагоди Днів адміністративної юстиції.

Виступаючи з вітальним словом, Михайло Смокович нагадав, що 16 років тому в Україні запровадили адміністративне судочинство й утворили адміністративні суди з метою гарантувати кожному право оскаржувати в суді рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб, що дає змогу забезпечити реалізацію конституційного принципу відповідальності держави за свою діяльність перед громадянами.

Він зауважив, що саме завдяки створенню адміністративної юстиції держава гарантує не тільки зміцнення правопорядку у сфері управлінської діяльності, а й надає можливість окремому громадянину реалізовувати свої права шляхом оскарження неправомірних рішень, дій чи бездіяльності органів публічної влади.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олександр Золотніков долучився до обговорення питань, які стосуються виконання судових рішень.

Доповідач зазначив, що тема виконання судових рішень є дуже болючою і що досить велика кількість справ перебуває на розгляді в Європейському суді з прав людини.

На думку судді, виконання судового рішення певною мірою залежить від якості його написання. Олександр Золотніков зауважив, що далеко не всі рішення (особливо їхня резолютивна частина) виписані таким чином, що їх дійсно можна виконати в повному обсязі. Доповідач навів як приклад ситуацію, коли за результатами розгляду справи ухвалюється рішення про визнання протиправними дій Пенсійного фонду України та зобов’язання провести перерахунок пенсії, проте суб’єкт владних повноважень здійснює такий перерахунок без відповідних виплат. Очевидно, що в такому разі фізичній особі необхідно знову звертатися до суду.

Олександр Золотніков зауважив, що суди не завжди встановлюють судовий контроль за виконанням судового рішення, і це також проблема. На його переконання, така ситуація складається через велику навантаженість на суддів адміністративної юрисдикції.

Голова КАС ВС Михайло Смокович взяв участь у панельній дискусії, присвяченій принципу юридичної визначеності.

Доповідач зауважив, що після внесення Законом України від 2 червня 2016 року № 1401-VIII змін до Конституції України під час вирішення спору необхідно керуватися принципом верховенства права і перевіряти дії суб’єктів владних повноважень саме крізь призму цього принципу.

На думку Михайла Смоковича, дотримання вимог принципу юридичної визначеності наблизить законодавство України до європейських правових стандартів, сприятиме вдосконаленню механізмів правотворчості, а також слугуватиме додатковою гарантією захищеності громадянина від свавілля органів державної влади.

Водночас, наголосив доповідач, цей принцип не повинен консервувати наше законодавство і розвиток суспільства.

Учасники заходу також обговорили питання щодо регіонального розвитку та інвестиційного клімату, захисту прав та інтересів громадян, бізнесу і територіальної громади у сфері регулювання містобудівної діяльності й землекористування, забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, соціального захисту перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, пошуку балансу між розвитком законодавства та його стабільністю.