flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КГС ВС передав на новий розгляд справу про надання в користування земельної ділянки на території НК «Експоцентр України»

30 червня 2021, 14:23

30 червня 2021 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглянув справу № 910/1487/20, у якій позивач просив визнати погодженою Національним комплексом «Експоцентр України» (далі – відповідач) технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту на провадження господарської діяльності, експлуатації, контролю та нагляду за об’єктом нерухомого майна позивача на земельній ділянці, яка перебуває у державній власності та надана в постійне користування відповідачу для експлуатації і обслуговування цілісного майнового комплексу центру та проведення виставкової діяльності на проспекті Академіка Глушкова, 1 у Голосіївському районі м. Києва. Також позивач просив визнати договір особистого земельного сервітуту укладеним у запропонованій позивачем редакції.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач безпідставно відмовив у встановленні земельного сервітуту, незважаючи на те, що позивач на земельній ділянці має у власності об’єкт нерухомості та фактично використовує земельну ділянку без можливості оформлення права користування нею у встановленому законом порядку.

КГС ВС не погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій про задоволення позову, вказавши, що із судових рішень не вбачається, що позивач дотримався процедури, яка визначена законодавством та є передумовою для отримання права користування чужою земельною ділянкою (сервітуту).

Однак, виходячи із визначених законом для суду касаційної інстанції повноважень щодо відсутності у нього права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні або постанові суду, та додатково перевіряти докази, судові рішення у справі скасовано, а справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.