flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про компенсацію моральної шкоди та інші аспекти судової практики у сфері охорони здоров’я розповів Василь Крат

29 червня 2021, 17:23

Про це суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат розповів на круглому столі «Конституційне право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування: особливості здійснення, легітимні очікування та обмеження». Захід організували Національна асоціація адвокатів України, комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ та кафедра медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Круглий стіл відбувся 25 червня 2021 року в онлайн-режимі.

Василь Крат виступив із доповіддю «Право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування: окремі аспекти судової практики». На початку він зазначив, що правозастосування в медичній сфері є динамічним і комплексним, постійно розвивається, тож на це необхідно звертати увагу вже під час структурування змісту освіти майбутнім юристам.

Зокрема, доповідач звернув увагу на постанову ВС щодо поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною. Він зауважив, що це питання врегульоване як у ЦК України, так і в ЦПК України. Так, відповідно до ст. 42 ЦК України суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, за заявою опікуна або органу опіки та піклування. А ч. 3 ст. 300 ЦПК України визначає, що скасування рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та поновлення її цивільної дієздатності здійснюється за рішенням суду за заявою самої фізичної особи, а вже потім – її піклувальника, членів сім’ї або органу опіки та піклування.

Василь Крат зазначив, що право самої фізичної особи, визнаної недієздатною, на звернення до суду із заявою про поновлення дієздатності передбачили у ЦПК України після двох рішень Європейського суду з прав людини, який указав, що таке обмеження права фізичної особи на доступ до суду не відповідає п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Також доповідач навів судову практику у справах щодо відшкодування майнової та компенсації моральної шкоди, завданої наданням неякісних медичних послуг. Так, в одній із постанов ВС зазначив, що суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про необхідність стягнення майнової та моральної шкоди, оскільки внаслідок бездіяльності МОЗ України були порушені конституційні права позивача та його новонародженої дитини на отримання безоплатної медичної допомоги, а саме не було зроблено щеплень, які повинні проводиться відповідно до законодавства України безоплатно та у відповідні строки. В іншій справі Суд указав, що через бездіяльність державного органу, що входить до структури МОЗ України, був поставлений неякісний препарат, тож через бездіяльність Міністерства заподіяно шкоду здоров’ю одній із найбільш уразливих груп населення – неповнолітнім дітям.

Василь Крат відповів на запитання учасників круглого столу. Зокрема, запитували, чи може член сім’ї померлого просити суд стягнути моральну шкоду з лікаря та чи достатньо в такому випадку послатися лише на ст. 23 ЦК України, якщо у кримінальному провадженні не встановлено, що смерть особи спричинили саме дії лікаря, однак у його діях все одно виявлено порушення.

Суддя КЦС ВС наголосив, що зазначена стаття міститься в ЦК України, який є основним актом цивільного законодавства, та поширюється на всі правовідносини. У Верховного Суду України була позиція, що в договірних відносинах, якщо в договорі не зазначено про компенсацію моральної шкоди, то її й не можна стягнути. Однак Велика Палата ВС змінила практику, вказавши, що ст. 23 ЦК України встановлює загальне правило, незалежно від вказівки в тому чи іншому нормативно-правовому акті, спеціальній нормі тощо. «Якщо є порушення права та доведено розмір компенсації моральної шкоди, то, відповідно, можна говорити і про її стягнення», – сказав Василь Крат.

Крім того, він навів судову практику щодо надання медичної допомоги без згоди фізичної особи або її батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника; права на достовірну і повну інформацію про стан свого здоров’я; отримання медичної інформації; спростування поширеної медичної інформації та ін.

Підсумовуючи, Василь Крат зазначив, що сфера охорони здоров’я охоплює досить широкий спектр правових питань. КЦС ВС має на меті найближчим часом проаналізувати весь масив судової практики в цій сфері та підготувати відповідний огляд практики.

Із презентацією Василя Крата можна ознайомитися тут.