flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС Надія Стефанів узяла участь у Третьому всеукраїнському форумі юристок

22 червня 2021, 16:50

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів узяла участь у Третьому всеукраїнському форумі Асоціації жінок-юристок «ЮрФем» «Слова важливі для прав та права», присвяченому питанням гендерно чутливої комунікації як усередині юридичної спільноти, так і в суспільстві. Захід відбувся 18 червня 2021 року.

Надія Стефанів, яка також є президенткою ГО «Всеукраїнська асоціація жінок-суддів», у вітальному слові відзначила важливість обговорення проблем із дотриманням гендерної рівності та шляхів їх вирішення. «Кожен наш крок, кожне наше слово допоможе тим, хто цього потребує», – сказала вона.

Також Надія Стефанів презентувала результати опитування «Чинники ефективного інтегрування гендерного підходу у діяльність органів судової влади», проведеного ГО «Всеукраїнська асоціація жінок-суддів», у якому взяли учать 990 респондентів, з яких – 8 % суддів і 92 % представниць апаратів судів усіх юрисдикцій та інстанцій.

Доповідачка наголосила на значному відсотку жінок серед представників судової влади. Зокрема, у складі ВС працює 42 % жінок-суддів, а в апараті Суду – 73 % жінок. «Уважаю, що це високий рівень представництва жінок», – сказала суддя ВС.

Вона поінформувала, що, за результатами дослідження, менше половини респонденток, а саме 40,7 %, зазначили, що питання гендерної рівності важливі для органів судової влади, 16,6 % вважають, що вони не є важливими, і лише 10,9 % опитаних вважають, що ці питання мають бути одним із пріоритетів судової влади.

Водночас, оцінюючи гендерну політику в судах, 79,1 % жінок  зазначили, що такої політики в суді немає, 14 % респонденток оцінили її як достатню, і лише 3 % опитаних оцінили її на відмінно.

Оцінивши результати опитування, Асоціація жінок-суддів підготувала низку рекомендацій для судів.

Більш детально із презентацією Надії Стефанів можна ознайомитися тут.