flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді КЦС ВС провели для колег з апеляційної інстанції семінар з актуальних питань цивільного судочинства в режимі «питання – відповідь»

16 червня 2021, 16:50

11 червня 2021 року у  Касаційному цивільному суді у складі Верховного Суду відбувся семінар для голів, заступників голів і секретарів палат апеляційних судів загальної юрисдикції, які спеціалізуються на розгляді цивільних справ, з актуальних питань правозастосування. У семінарі взяли участь голова КЦС ВС Борис Гулько, секретар Пленуму ВС, секретар Першої судової палати КЦС ВС Дмитро Луспеник, секретар Третьої судової палати КЦС ВС  Валентина Висоцька, головуючі судових колегій КЦС ВС Євген Синельников, Ольга Ступак, Василь Крат та Ірина Фаловська

Зокрема, Борис Гулько зазначив, що конкретної теми семінару не обирали свідомо, метою зустрічі стало обговорення різних питань процесу і права, які постають перед суддями першої та апеляційної інстанцій під час відправлення судочинства.

Голова КЦС ВС звернув увагу на те, що, крім надання методичної інформації на запити суддів першої та апеляційної інстанцій, КЦС ВС готує щомісячні та тематичні огляди судової практики на основі судових рішень КЦС. Зокрема, цього року вже підготовлено два тематичні огляди: щодо визнання односторонніх правочинів недійсними та у справах про видачу обмежувального припису. Заплановано ще низку тематичних оглядів, присвячених проблемам застосування норм процесуального законодавства, спорам з іноземним елементом, іпотечним спорам, щодо оренди житлових та нежитлових приміщень, спорам у сфері охорони здоров’я та ін. «Крім підготовки таких оглядів, ми намагаємось спілкуватися з вами, доводити позицію КЦС та позицію ВС загалом», – сказав Борис Гулько.

Також він зазначив, що в роботі судів та у забезпеченні єдності судової практики має допомогти нова пошукова база, яку створив департамент аналітичної та правової роботи ВС. Керівник департаменту Расім Бабанли презентував цю систему гостям. 

Її концепція полягає в тому, що, по-перше, це база правових позицій, а не судових рішень, де зазначається остання релевантна практика ВС з певної категорії справ. По-друге, у базі застосовано новітні пошукові інструменти, які дозволяють завантажити до неї, наприклад, текст проєкту судового рішення, і система підбере під нього релевантну практику ВС.

Расім Бабанли показав, як безпосередньо працює база, а також поінформував, що на сьогодні до неї внесено понад 4 тис. правових позицій і триває робота над її наповненням. Наразі база працює в тестовому режимі, передбачається, що всі судді зможуть користуватися нею за 1–1,5 місяці.

Дмитро Луспеник, який був модератором заходу, зазначив, що судді КЦС ВС щотижня проводять вебінари для колег із місцевих і апеляційних судів на ресурсах Національної школи суддів України та інших майданчиках (НААУ, АПУ, «Право України», Legal High School тощо). Однак форма онлайн-спілкування дещо обмежує можливості зворотного зв’язку, тому саме безпосереднє спілкування є найбільш ефективним.

Секретар Пленуму ВС зауважив, що за три роки чинності нового ЦПК України майже 80 % питань, що виникали з приводу застосування його новел, вирішені практикою, ВС напрацював правові позиції. А питання, які надійшли для обговорення на семінарі, скоріше уточнюючі. 

Дмитро Луспеник зазначив, що від суддів першої та апеляційної інстанцій надійшло багато запитань про правозастосування. Більшість із них (близько 90 %) стосуються спірних питань процесуального права, і це не дивно, оскільки для регулювання суспільних відносин законодавець створює норми матеріального права, але вони на практиці будуть «мертвими», якщо не створені стандарти їх реалізації, а це норми процесуального права. Крім того, у судовому рішенні ВС зазначається лише правовий висновок щодо застосування норми права, а суддів завжди цікавить, який алгоритм процесуальних дій вчинюється, щоб «дійти» до ухвалення рішення у справі, і як ці дії здійснюються, особливо з урахуванням численних новел процесу.    

У ході проведеного семінару Дмитро Луспеник, Василь Крат, Валентина Висоцька, Ольга Ступак, Ірина Фаловська та Євген Синельников відповіли на численні питання суддів, які стосувалися, зокрема, процесуальних питань: особливостей окремого провадження у співвідношенні зі спором про право; розподілу судових витрат, у т. ч. щодо надання правової допомоги; поняття «відсутності предмета спору» як підстави для закриття провадження у справі; підсудності; ініціативи суду у процедурі доказування як зламу принципу змагальності; забезпечення позову; зловживання процесуальними правами, повноваження апеляційного суду, оскарження дій чи рішень державного / приватного виконавця тощо.

Щодо застосування норм матеріального права судді відповіли на запитання, що стосувалися оскарження дій державного реєстратора, захисту права власності, стягнення аліментів, щодо страхових правовідносин та спадкового права, способу захисту при оскарженні правових актів ненормативного характеру, щодо кредитно-іпотечних зобов’язань та земельного права.   

Під час семінару суддям повідомили, що відповіді на поставлені запитання за результатами проведених протягом діяльності ВС нарад, семінарів, круглих столів із судами буде систематизовано й опубліковано в окремому Огляді судової практики з питань застосування окремих норм ЦПК України на сайті ВС (заплановано на серпень-вересень 2021 року).