flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд розглянув справу про застосування санкцій через порушення в галузі електроенергетики

15 червня 2021, 15:30

Невиконання або несвоєчасне виконання інвестиційної програми ліцензіатом може призвести до негативних наслідків для енергетичної безпеки України, а тому НКРЕКП уповноважена відповідно до норм Закону України «Про ринок електричної енергії» визначати конкретний розмір штрафу.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши в касаційному порядку адміністративну справу, у якій АТ «Сумиобленерго» просило визнати протиправним і скасувати пункт постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про накладення штрафу на нього (позивача). Позивач вважав, що застосовані до нього санкції є дискримінаційними, необґрунтованими та незаконними.

Відповідач повідомив, що штраф у розмірі 1 млн 700 тис. грн накладено на позивача за результатом позапланової перевірки, під час якої виявлено ряд порушень Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 27 грудня 2017 року № 1470. Зокрема, було порушено вимоги щодо обов’язків виконувати інвестиційну програму в повному обсязі відповідно до запланованих етапів, обсягів робіт та обсягів фінансування згідно з інвестиційною програмою, а також щодо дотримання строків, установлених відповідним рішенням та законодавством.

Колегія суддів КАС ВС погодилася з рішеннями судів першої і апеляційної інстанцій, які, відмовляючи в задоволенні позовних вимог, виходили з того, що висновки відповідача про несвоєчасне та не в повному обсязі виконання позивачем інвестиційної програми, подання недостовірної інформації у звітності підтвердилися зібраними під час розгляду справи доказами, у зв’язку з чим немає підстав для скасування оскаржуваних пунктів постанови НКРЕКП.

Верховний Суд дійшов висновку, що належне, своєчасне та в повному обсязі виконання інвестиційної програми спрямоване на модернізацію основних фондів ліцензіата, зокрема енергогенеруючих потужностей, енергетичних мереж, що становлять систему енергетичної інфраструктури держави, та приведення їх у відповідність до вимог міжнародних договорів, а також до вимог екологічної безпеки, енергоефективності та ін.

Отже, невиконання або несвоєчасне виконання інвестиційної програми ліцензіатом може призвести до негативних наслідків для енергетичної безпеки України, порушення умов безпечної експлуатації об’єктів електроенергетики та безпеки постачання електричної енергії споживачам, а також загалом до порушення міжнародних зобов’язань, взятих Україною.

При цьому, з огляду на серйозність допущених порушень НКРЕКП уповноважена у межах санкції, визначеної п. 4 ч. 4 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», визначати конкретний розмір штрафу, який застосовується до суб’єкта господарювання, який допустив порушення у виді неналежного або не в повному обсязі виконання інвестиційної програми.

Постанова Верховного Суду від 21 квітня 2021 року у справі № 480/2675/20 (адміністративне провадження № К/9901/4877/21) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/96462969.