flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Системі господарських (арбітражних) судів України виповнилося 30 років

04 червня 2021, 20:23

4 червня 2021 року у Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбулися урочистості з нагоди 30-річчя утворення господарських (арбітражних) судів України.

У заході взяли участь Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов, голова КАС ВС Михайло Смокович, голова ККС ВС Станіслав Кравченко, в. о. голови КЦС ВС Марина Червинська, Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв, в. о. Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький,  Голова Ради суддів України Богдан Моніч, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, керівництво місцевих та апеляційних господарських судів, ветерани судової системи та почесні гості.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, говорячи про роль арбітражу у становленні господарського (арбітражного) судочинства, подякувала державним арбітрам та суддям у відставці: «Наш обов’язок дбати про те, щоб судді у відставці відчували поважне ставлення до себе, нашу підтримку, щоб ми ніколи не втрачали контакту і завжди знаходили можливість збиратися широким колом».    

«Однією з головних переваг системи господарських судів України й надалі залишається розгляд справ у найкоротші строки», – зауважила Валентина Данішевська. На переконання Голови ВС, саме ці переваги дозволили здолати ті виклики, які час від часу виникали стосовно спеціалізації і ролі господарської юстиції. Крім того, за словами очільниці ВС, зміна поколінь та передавання кращих традицій, які надбала господарська система,  – основне, що зробить її сильною та ефективною. «Обґрунтованість та якість рішень повинні бути нашими спільними перевагами», – підкреслила Валентина Данішевська.

Заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов у вітальному слові наголосив, що за час свого існування господарські суди України зарекомендували себе як ланка, що найбільше відповідає принципам професійного судочинства: «Її існування забезпечує оперативний захист прав та законних інтересів суб’єктів господарювання шляхом судового розгляду і вирішення спорів, що виникають у сфері здійснення господарської діяльності. Тож з упевненістю можна сказати, що господарські суди витримали перевірку часом і підтвердили свою спроможність бути провідниками законності та правопорядку, і все це завдяки нашим спільним зусиллям».

Звертаючись до очільників місцевих та апеляційних господарських судів, Богдан Львов висловив побажання, щоб їхні професійність, порядність та відданість справі й надалі були на варті інтересів українського народу, принципів верховенства права та утвердження справедливого, незалежного і неупередженого правосуддя.

Особливу вдячність заступник Голови ВС, голова КГС ВС висловив тим, хто стояв біля витоків створення і становлення господарської (арбітражної) системи України та завдяки кому сьогодні відзначається цей ювілей, зокрема колишнім керівникам – Гречківському Миколі Павловичу, Демченку Сергію Федоровичу, Осетинському Анатолію Йосиповичу, Москаленку Віктору Семеновичу та Шульзі Олександру Федоровичу.

Голова ВС Валентина Данішевська вручила відзнаки Верховного Суду ветеранам судової системи. За сумлінну і бездоганну працю, досягнення у професійній діяльності та вагомий особистий внесок у забезпечення діяльності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду нагороди Верховного Суду та Ради суддів України також отримали працівники секретаріату КГС ВС.