flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий огляд рішень, ухвалених Верховним Судом (за період із 24 по 28 травня 2021 року)

03 червня 2021, 17:00

24 травня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розглянув справу за позовом Фонду державного майна України, який просив визнати протиправним і скасувати припис Департаменту охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради, в якому відповідач з метою захисту та збереження пам’ятки вимагає укласти з Департаментом охоронний договір на будівлю «Гостинного двору» та надати до Департаменту на розгляд науково-проєктну документацію на проведення невідкладних протиаварійних і реставраційно-відновлюваних робіт на вказаному об’єкті культурної спадщини.

Позивач пояснив, що фактично будівля «Гостинний двір» належить державі в особі Фонду, але об’єкт досі не повернуто з оренди і він перебуває на балансі ТОВ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація"», яке, на думку позивача, має нести повну відповідальність за збереження цієї будівлі.

Верховний Суд погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій, які відмовили в задоволенні позовних вимог. Суди дійшли висновку, що на момент винесення припису юридичну відповідальність за належне утримання та збереження будівлі-пам’ятки архітектури «Гостинний двір» з моменту державної реєстрації несе виключно власник – держава в особі ФДМУ.

(Постанова КАС ВС від 24 травня 2021 року у справі № 640/4482/20)

25 травня Касаційний господарський суд у складі ВС розглянув справу щодо зміни черговості кредитора. ПАТ «Український експортно-імпортний банк України» звернулося до суду із заявою про зміну черговості задоволення його вимог як кредитора банкрута – ТОВ «БУДІВЕЛЬНА УКРАЇНСЬКА СПІЛКА».

Позовні вимоги обґрунтовані правом заявника на зміну черговості в реєстрі кредиторів боржника, яке передбачене статтями 45, 47–48, 60 та п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Господарський суд Київської області заяву кредитора АТ «Укрексімбанк» задовольнив частково. Північний апеляційний господарський суд його ухвалу скасував. КГС ВС постанову апеляційного господарського суду залишив без змін. 

(Постанова КГС ВС від 25 травня 2021 року у справі № Б8/065-12)

26 травня Касаційний кримінальний суд у складі ВС залишив без задоволення касаційну скаргу захисника особи, засудженої за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також за публічні заклики до вчинення таких дій, за попередньою змовою групою осіб.

Як установили суди, зокрема, з 1 по 12 червня 2014 року чоловік вчинив активні дії щодо встановлення влади «ДНР» у м. Маріуполі. Його протиправну діяльність припинили правоохоронні органи України.

(Постанова ККС ВС від 26 травня 2021 року у справі № 263/15273/17)