flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Єдність судової практики досягається єдиним розумінням і баченням загальних підходів до застосування норм матеріального та процесуального права – Валентина Щепоткіна

01 червня 2021, 12:47

28 травня 2021 року заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, секретар Другої судової палати ККС ВС Валентина Щепоткіна на запрошення Херсонського апеляційного суду взяла участь у семінарі «Окремі питання здійснення Верховним Судом повноважень щодо забезпечення єдності судової практики: матеріально-правовий та процесуальний аспекти», який відбувся в межах надання методичної допомоги суддям першої та апеляційної інстанцій Миколаївської та Херсонської областей.

Учасники заходу обговорили проблемні питання застосування кримінального та кримінального процесуального законодавства з урахуванням останніх правових позицій об’єднаної палати Касаційного кримінального суду та практики Європейського суду з прав людини.

Під час семінару висвітлювалися питання стосовно здійснення слідчими суддями судового контролю за досудовим розслідуванням, зокрема застосування кримінального процесуального законодавства під час розгляду клопотань про проведення обшуку, тимчасового доступу до речей і документів, оскарження невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Крім того, спікери проаналізували особливості розгляду заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

Учасники семінару приділили увагу також питанню застосування закону про кримінальну відповідальність. Йшлося, зокрема, про деякі особливості застосування норм кримінального законодавства щодо перебігу строків давності та нещодавно запровадженої ст. 255-1 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за встановлення або поширення злочинного впливу.

Валентина Щепоткіна подякувала колегам за участь у заході, зазначивши, що єдність судової практики забезпечуватиметься завдяки спільним зусиллям суддів усіх інстанцій та обміну професійним досвідом.

«Єдність судової практики досягається не лише врахуванням судами першої та апеляційної інстанцій висновків щодо застосування відповідних норм права, викладених у постановах Верховного Суду, а й єдиним розумінням і баченням загальних підходів до застосування норм матеріального та процесуального права й шляхів вирішення спірних питань, які постають перед суддями під час здійснення судочинства», – підсумувала заступник голови ККС ВС.