flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд і НШСУ започаткували новий формат надання суддям методичної допомоги з правозастосування

31 травня 2021, 16:05

28 травня 2021 року секретар Пленуму Верховного Суду, секретар Першої палати Касаційного цивільного суду у складі ВС, к. ю. н., доцент кафедри цивільного процесу  Дмитро Луспеник спільно із суддею Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольгою Ступак провели в онлайн-режимі семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему «Судова практика у питаннях – відповідях: цивільне судочинство». Захід організовано Національною школою суддів України.

Судді Верховного Суду постійно беруть участь у заходах, які проводить НШСУ, щодо надання суддям методичної допомоги з питань правозастосування, як правило, проводячи тематичні лекції.

Разом із тим у зв’язку з численними новелами в ЦПК України, частими змінами в законодавстві України, щодо яких виникають питання правозастосування, НШСУ спільно з ВС на прохання суддів провели семінар, на якому відповіли суддям на спірні питання судової практики у режимі «питання – відповідь».  

Дмитро Луспеник відповідав на запитання суддів із процесуального права, зокрема стосовно праворозуміння деяких новел ЦПК України, судової практики щодо спірних питань правозастосування. Питання стосувалися: верховенства права, правової визначеності й розумних строків розгляду справи; особливостей окремого провадження у співвідношенні зі спором про право; розподілу судових витрат, у т.ч. щодо надання правової допомоги; поняття «відсутності предмета спору» як підстави для закриття провадження у справі; підсудності; ініціативи суду у процедурі доказування як зламу принципу змагальності; забезпечення позову; зловживання процесуальними правами та ін.

Водночас найбільше питань було про інститут малозначних справ та спрощеного провадження.

Ольга Ступак відповіла суддям на запитання щодо матеріального права. Зокрема, стосовно: захисту права власності у співвідношенні з правами колишніх членів сім’ї та власника; спорів про розірвання шлюбу та стягнення аліментів з іноземців; правильного обчислення неустойки за прострочення сплати аліментів; оскарження дій чи рішень державного / приватного виконавця.

Найбільше запитань судді поставили щодо кредитно-іпотечних зобов’язань та земельного права.    

Відповідаючи на запитання, Дмитро Луспеник і Ольга Ступак посилалися на судову практику Верховного Суду та на прецедентну практику Європейського суду з прав людини.

У КЦС ВС планують проводити такі семінари регулярно. На них будуть розглядатися питання, які надійшли від суддів першої та апеляційної інстанцій.