flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник департаменту ВС Расім Бабанли долучився до обговорення антикорупційної та судової реформи

28 травня 2021, 16:45

Керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду Расім Бабанли взяв участь у публічному обговоренні «Антикорупційна та судова реформи: оцінка прогресу й актуальні виклики». Захід відбувся 27 травня під патронатом Трансперенсі Інтернешнл Україна та Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ.

Спікер поділився власним баченням прогресу судової реформи та розповів про виклики, які стоять на шляху успішної реалізації цієї реформи. За його словами, певні організаційні та регуляторні аспекти судової влади потребують удосконалення, але, як справедливо свого часу зазначила Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія), судовій владі, яка часто піддається масштабному реформуванню, непросто здійснювати свої функції ефективно. «В усьому має бути забезпечено розумний баланс, а конструктивному реформуванню мають піддаватися лише ті сфери, які об’єктивного цього потребують. Здійснювати реформування заради реформування – не потрібно», – переконаний Расім Бабанли.

Він нагадав, що ВС розпочав свою процесуальну діяльність 15 грудня 2017 року. Тоді головною проблемою була надмірна завантаженість суддів насамперед справами, переданими з вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України. Сьогодні ситуацію з навантаженням суддів вдалося поліпшити, попри те, що кількість справ, які надходять на розгляд суду, залишається великою.

За законом, висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах ВС, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права, а тому сьогодні суди враховують сформовані Верховним Судом позиції, забезпечуючи єдність судової практики.

Певним чином на судову практику вплинули й зміни до процесуального законодавства, що стосувалися удосконалення касаційних фільтрів. Сьогодні ВС відмовляє у відкритті провадження, якщо в касаційній скарзі не порушується питання про незастосування висновку Верховного Суду судом першої або апеляційної інстанції. Такий процесуальний підхід мав би знизити кількість надходжень касаційних скарг, проте аналіз статистичних даних не дає підстав для такого висновку.

Расім Бабанли зауважив, що за весь період діяльності ВС розглянув близько 300 тис. справ, а у 2021 році на розгляд Суду надійшло вже порад 30 тис. скарг. «Попри наявність касаційних фільтрів, кількість надходжень касаційних скарг не знизилася. Сторони продовжують звертатися до ВС, навіть якщо перспективи перегляду справи в касаційному порядку не надто високі», – поділився цікавою тенденцією спікер.