flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС Валентина Данішевська відкрила навчальні судові змагання, організовані Радою Європи та ОБСЄ

20 травня 2021, 14:02

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська взяла участь у відкритті навчальних судових змагань з питань свободи слова та свободи мирних зібрань, які відбулися 18 травня в рамках Школи з питань імплементації положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та виконання рішень ЄСПЛ. Захід організовано Радою Європи та ОБСЄ у співпраці з вищими навчальними закладами України.

Питання свободи слова та захисту права на свободу мирних зібрань розглядатимуть у контексті виконання Україною відповідних зобов’язань за рішеннями ЄСПЛ. Свободи, визначені статтями 10–11 Європейської конвенції, – це наріжний камінь, на якому ґрунтується сталий розвиток демократії та громадянського суспільства.

Валентина Данішевська зазначила про важливість таких навчальних судових змагань, адже вони дають змогу студентам не лише розкрити свої здібності, продемонструвати здобуті знання, а й побувати в ролі судді, адвоката чи прокурора і, можливо, визначитися зі своєю майбутньою професією.

Вона пригадала, як на початку двохтисячних років була членом суддівської колегії на фінальній частині Всеукраїнських судових дебатів з комерційного права, що проводилися у Вищому господарському суді України. Одним із учасників фіналу був Дмитро Гудима, який тепер обіймає посаду судді ВС та працює пліч-о-пліч з Валентиною Данішевською у Великій Палаті.

Валентина Данішевська повідомила, що цьогорічні переможці отримають можливість пройти стажування в одному з департаментів ВС. Студенти зможуть трохи більше дізнатися про роботу ВС, а представники Суду охоче поспілкуються з молодою генерацією юристів, які визначатимуть правову думку в майбутньому.

За словами Голови ВС, кожен такий захід залишає приємні враження, адже спілкування зі студентами, їхня активна позиція, світогляд і велике прагнення привносити нові позитивні практики у юридичну професію надихають.